El líder de Más País al Congrés, Íñigo Errejón, ha lamentat aquest dissabte que el govern espanyol pretengui només "mig euro per persona a l'any", el 0,12% de la despesa sanitària, a combatre els problemes de salut mental. "Vuit mesos esperant-lo i arriba això. És per preocupar-se", ha afirmat en una piulada.

tuit errejonErrejón ha reaccionat així a l'anunci que ha fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que destinarà 100 milions d'euros al Pla d'Acció de Salut Mental, durant la seva intervenció en un acte que ha tingut lloc al Palau de la Moncloa per commemorar el Dia de la Salut Mental, que se celebra demà.

En l'acte "Salut Mental i Covid-19. Pla d'Acció", Sánchez ha afirmat que es posarà en marxa en les pròximes setmanes un telèfon operatiu 24 hores, gratuït i confidencial, per oferir atenció professional i suport a persones o familiars amb conductes suïcides. En l'acte també han assistit la ministra de sanitat, Carolina Darias, i algunes persones que han relatat la seva experiència personal amb aquest tipus de malaltia.

Després d'escoltar els relats de periodistes, esportistes i familiars de persones que han patit trastorns mentals, Sánchez ha explicat que aquest telèfon d'atenció tindrà capacitat de derivació ràpida als serveis d'emergència corresponents per atendre una situació de crisi.

Campanya per reduir l'estigma social

Així mateix, el president del Govern ha anunciat una "important campanya" per visibilitzar aquest tipus de problemes i intentar reduir l'"estigma" social que pateixen les persones que pateixen aquest tipus de malalties. L'objectiu d'aquesta campanya és "sensibilitzar" a la societat d'un problema que afecta a més de 300 milions de persones al món, ha dit Sánchez, i ha insistit que és necessari visibilitzar aquesta realitat i passar "del silenci al debat" i del "debat a l'acció".

Per avalar aquesta afirmació, s'ha referit a un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons el qual el 2030 els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat al món i una de cada quatre persones al món pateix o patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida.

També ha destacat que prop de 800.000 persones se suïciden cada any al món, de les quals 45.800 són adolescents, el que converteix el suïcidi en la principal causa de mort en aquestes edats després de les lesions per accidents de trànsit.

Sánchez ha mostrat el seu compromís amb la salut mental i ha recalcat que l'Executiu vol posar el focus en la infantesa, en l'adolescència i en aquells col·lectius o grups socials més vulnerables, com la gent gran, les persones amb algun tipus de discapacitat i també en les dones.