Tolerància zero contra els bancs que col·laboren a crear societats pantalla en altres països. El portaveu d’ICV, Ernest Urtasun, creu que els papers de Panamà, filtracions desvelades aquest diumenge i que afecten a importants elits mundials, “vénen a constatar que Panamà és un gran centre financer d’evasió fiscal i la UE no està fent tot el possible per evitar-ho”.

“Demanarem que Espanya faci una investigació a fons sobre casos que han aparegut”, ha reblat, afegint que s’ha de saber si hi ha hagut evasió d’impostos. L’ecosocialista ha remarcat que en altres països ja ha tingut conseqüències polítiques, exemplificant-ho amb la investigació anunciada pel ministre belga de Finances, Johan Van Overtveldt.

Renovació ecosocialista

A la roda de premsa també hi han participat els coordinadors dels verds, Marta Ribas i David Cid. Amb el lema “Iniciativa per guanyar”, han explicat quines seran les línies per l’11a Assemblea Nacional del partit que s’ha de celebrar aquest cap de setmana a les Cotxeres de Sants.

El debat principal, han explicat, girarà al voltant de com articular una nova confluència “guanyadora” en l'àmbit català “a partir d’un paper actiu de la nostra militància”. “Les esmenes reforcen que ICV aposta per crear allò que ens permeti superar la fase de coalicions, fent un subjecte polític estable que interlocuti amb la ciutadania”, ha remarcat Marta Ribas.

Sobre quins tempos tindrà la cocció d’aquest nou espai, Ribas ha admès que “és un procés complex, apassionant, però que no és senzill”, i que en aquest sentit hauran d’esperar que els altres actors, com Podem, acabin els seus processos de renovació.

Referèndum

L’aposta pel referèndum és “inequívoca” i s’ha de fer “al més aviat possible”. La coordinadora verda ha evitat valorar les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest cap de setmana, en què demanava desvincular una solució per Catalunya de la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Ara bé, Ribas ha subratllat que “defensem un govern de canvi que doni resposta a la lluita contra la corrupció, l’emergència social i el referèndum per Catalunya”. Aquest, diu, és “el programa amb què vam guanyar” les eleccions. Per això, David Cid ha emplaçat per enèsima vegada al PSC i PSOE a fer un govern “de canvi”.