Ernest Urtasun ha aixecat polseguera amb l'Any Estellés, "patrimoni de tota Espanya". Durant la presentació aquest dimecres del programa d'actes commemoratius per a la celebració del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924), el ministre de Cultura ha afirmat que el poeta valencià és referent a l'estat espanyol i que si algú ha decidit no celebrar el seu centenari haurà de donar explicacions. Urtasun ha fet referència així al rebuig del PP i Vox a les Corts Valencianes per declarar 2024 com l'Any Estellés, una iniciativa sol·licitada per Compromís amb el suport del PSPV.

El ministre ha assegurat que és una "obligació" celebrar el centenari del poeta, que és patrimoni dels valencians i del conjunt d'Espanya. "Ho tenia clar", ha dit. Així, ha considerat des de València que "un centenari com aquest hauria de tenir el suport de tothom". És per això que el Ministeri de Cultura s'uneix a la celebració de l'Any Estellés, "un poeta universal que es va fer poble". "Malgrat les circumstàncies i tots els impediments, podem estar a l'altura", ha confiat, alhora que ha desitjat que la commemoració sigui una forma de "fer sentir la veu" d'un autor "que ens segueix interpel·lant d'una forma molt actual".

Vox s'enfurisma amb Urtasun

Urtasun ha lloat la figura "capital" d'Estellés, "un dels grans poetes en llengua valenciana, a l'altura de la gran tradició inaugurada per Ausiàs March", però també "un patrimoni de tota Espanya". També ha remarcat que si alguna cosa va aconseguir l'autor d'Assumiràs la veu d'un poble va ser "fer-se poble, formar part de la cultura del nostre present, el que fa que tothom ho senti una mica seu". "Vicent Andrés Estellés és un patrimoni de tots i totes les valencianes, però també ho és de tot el conjunt d'Espanya. Per tant, era la meva obligació fer-ho. A partir d'aquí, si hi ha altres administracions que han decidit no fer-ho, són elles les que han de donar explicacions", ha insistit. De la mateixa manera, ha subratllat que "l'obligació de tota administració és fer valdre el seu gran patrimoni cultural, els seus grans artistes i la vigència dels seus grans artistes".

El vicepresident de la Generalitat Valenciana i conseller de Cultura, Vicente Barrera (Vox), ha retret a Urtasun que visiti València per fer "apologia del pancatalanisme" i que no es reuneixi amb ell. Concretament, hauria volgut que el ministre es reunís amb ell i que no "s'hagués anat directament a fer actes unilateralment amb Acció Cultural del País Valencià, màxim òrgan de l'independentisme i el pancatalanisme d'aquesta ciutat". "El que m'hauria agradat és que hagués vingut aquí a solucionar molts problemes que tenim i que no s'hagués dedicat a fer apologia del catalanisme", ha manifestat.

Barrera ha explicat que el seu departament prepara alguna activitat sobre la figura del poeta i s'ha espolsat les responsabilitats sobre la no celebració de l'Any Estellés per part del Consell, tot criticant que durant el Botànic "hi ha hagut un munt d'autors valencians que, durant aquests últims anys ha estat el seu centenari, i no han celebrat res". També ha retret que el govern d'esquerres (que va durar fins al juny del 2023) no deixés res preparat per l'Any Estellés. "No hi havia res, hi havia zero llibres, zero publicacions programades, zero conferències, zero cicles de trobades literàries, hi havia zero activitats i ara estan exigint l'Any Estellés amb urgència", ha expressat. Segons el conseller, això passa perquè "lluny de buscar un mèrit cultural i artístic dels autors, el que fan és instrumentalitzar les seves figures per al projecte polític dels Països Catalans".

De la mateixa manera que va passar amb Francina Armengol, que va ser criticada per tergiversar la figura d'Estellés en la jura d'Elionor, part del sector catalanista també ha mostrat les seves desavinences amb Urtasun per referir-se al poeta de Burjassot com a "patrimoni de tota Espanya". A les xarxes socials hi ha hagut queixes per aquesta mena d'apropiació que ha exercit el ministre, que ha estat titllat d'espanyolista. De fet, alguns usuaris l'han tornat a acusar d'estar rere d'un antic perfil de Twitter que es dedicava a fer catalanofòbia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!