El PP i Vox han tombat aquest dijous una proposta de Compromís a les Corts Valencianes per declarar 2024 l'Any Estellés, per impulsar activitats en homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, ja que enguany fa cent anys de la mort del reconegut autor de Burjassot (València). Els 'populars' han esmenat la proposta de Compromís per modificar-la a "reconèixer la figura literària" d'Estellés, però sense proclamar el 2024 com el seu any. Després d'un debat intens i carregat de retrets, la proposta ha caigut, només amb el suport de Compromís i el PSPV-PSOE, que en suma fan 46 dels 99 escons de les Corts, menys que el tàndem PP-Vox (51 seients).

La diputada de Compromís Verónica Ruiz ha defensat la proposta en homenatge a Vicent Andrés Estellés com a "un acte de justícia, històrica i cultural" davant l'"estrepitós silenci" i la "penosa inacció" del Consell valencià, que lidera el president Carlos Mazón (PP), envers el que Ruiz ha enaltit com el poeta valencià i en valencià més important del segle passat. La diputada de la formació valencianista d'esquerres també ha explicat que proposta contemplava la creació de materials didàctics sobre Estellés i la seva obra per repartir arreu del territori. “És hora que aquestes Corts es pronuncien escoltant i assumint la veu del poble, i amb la plena consciència de no ser res si no s’és poble”, ha conclòs, citant Estellés en el seu 'Llibre de meravelles'.

El PP acusa d'"imposicions ideològiques" per "promoure el catalanisme"

Per contra, la diputada del PP Francisca Bartual, tot i que ha reconegut Estellés com un "gran escriptor valencià", ha retret a Compromís que vulguin "monopolitzar" la defensa de la cultura valenciana i ha acusat la formació valencianista d'"imposicions ideològiques" per "promoure el catalanisme", alhora que assegura que la formació liderada per Joan Baldoví no ha volgut arribar a un consens. "Ja està bé de promoure el catalanisme a la Comunitat Valenciana", ha deixat anar Bartual. En aquest sentit, la diputada 'popular' ha instat a homenatjar l'any 2024 també els pintors Antonio Muñoz Degrain i Cándido Ortí Fabregat, que enguany fan també efemèride. 

Vox retreu l'objectiu construir identitat nacional dels Països Catalans

Per la seva part, el portaveu de Vox José María Llanos ha afirmat en les Corts que el seu partit "no blanquejarà l'esquerra separatista, que està treballant contínuament contra els valencians" i ha afirmat que hi ha molts altres autors que mereixerien dedicar-li l'any. Alhora, Llanos ha assegurat que la proposta de Compromís no és un any en memòria d'una obra, sinó d'una ideologia, "la del senyor Estellés i la de l'esquerra separatista". "L'objectiu que persegueix Compromís amb aquesta iniciativa és continuar amb la construcció d'una identitat nacional, com el fonament dels seus ficticis 'Països Catalans'", ha afirmat el portaveu de l'extrema dreta espanyolista.