Fa dies que la campanya s'ensuma a l'ambient, amb això no descobrim cap gran notícia. Més enllà dels actes públics, de les rodes de premsa, de les entrevistes, els candidats a l'alcaldia de Barcelona porten setmanes recorrent la ciutat amunt i avall, de lobby en lobby, d'àpat en àpat, de reunió en reunió. Aquest dimarts a la nit, Ernest Maragall jugava a camp contrari. Ha estat el convidat del think tank liberal Col·lectiu Catalans Lliures. Ideològicament als antípodes, l'únic moment que el cap de llista d'ERC ha arrencat un aplaudiment entusiasta dels comensals ha estat quan en els últims compassos del sopar ha impugnat el decret pactat amb els taxistes que el Govern Torra va aprovar per regular les VTC

WhatsApp Image 2019 03 05 at 23.50.50 (2)

Davant la insistència dels seus interlocutors, Maragall ha deixat clar que, com ells, no comparteix la mesura impulsada fa unes setmanes per la Generalitat a través del Departament de Territori (en mans de JxCat). "Estic en contra del decret Calvet", que fixa un mínim de 15 minuts de marge perquè els usuaris puguin reservar un Cabify a Catalunya. I ha afegit que encara veu pitjor la decisió adoptada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que augmenta aquesta franja a una hora. Maragall ha defensat que és una qüestió que cal abordar amb molta més profunditat. Continua així la controvèrsia al voltant d'aquest polèmic decret, que el Parlament va validar ara fa una setmana amb els vots a favor dels socis de Govern, JxCat i ERC, els comuns i la CUP. Dies enrere, l'Autoritat Catalana per la Competència, organisme públic que depèn d'ERC, ja va carregar-hi en contra, obrint la porta a que tot plegat acabi als tribunals. Queda clar, doncs, que si els diputats d'Esquerra, entre els quals el propi Maragall, han votat a favor del decret, ho han fet a contracor. 

I fins aquí les coincidències entre Maragall i els seus amfitrions liberals. La resta, ha estat una intensa partida de tennis que ha començat al minut 1, quan en veure que a la taula només hi havia tres dones, l'alcaldable republicà ha ironitzat que "ara hauria d'aixecar-me i marxar, perquè tinc prohibit assistir a sopars amb tan poc equilibri de gènere". Punt per a Maragall, a les portes del dia de la dona treballadora. Seguidament, els ha recordat que "jo segueixo sent socialista, des del punt de vista de les meves conviccions". Això sí, ha agraït a Catalans Lliures "la claredat amb què es defineixen, avui que tothom diu que és al mateix temps liberal, socialdemòcrata, progressista i republicà". Maragall ha reflexionat que socialisme i liberalisme són els dos grans conceptes que han construït la Unió Europea i que ara se n'han anat en orris i l'estan destruint". 

WhatsApp Image 2019 03 06 at 16.48.28

Com afrontar el problema amb l'habitatge? 

La resposta a aquesta pregunta ha centrat la major part del debat. I és la que ha aixecat més polseguera. Assumint que no hi ha una solució màgica, Maragall ha explicat que el seu projecte passa per limitar per llei el preu dels lloguers mentre no s'assoleixi una oferta suficient. És a dir, aposta per construir més habitatge públic, però reconeix que aquesta feina és a llarg termini i que mentre no s'acabin d'edificar els nous pisos, cal donar una resposta a l'actual situació d'emergència i aquesta passa per controlar el preu. Als assistents se'ls ha regirat l'estómac. No s'han estat de replicar-li que és una equivocació, un acte d'irresponsabilitat econòmica que destrueix la ciutat.

Regular el turisme o morir d'èxit

Però tot i les crítiques, Maragall no s'ha tallat ni un pèl, ni ha adaptat el discurs per fer-lo més amable en funció del públic a qui s'adreçava, entre els quals un membre d'AirBNB, a qui ha deixat clar que fiscalitzarà els grans empresaris que vulguin treure rèdit del pisos turístics. Amb la mateixa contundència ha sentenciat que "ens estem venent massa barats, cal apujar els preus, la taxa turística, per exemple". I ho ha rematat amb l'advertència que "o regulem o morirem del nostre propi èxit". 

Vot útil

Conscient que envoltat de liberals no estaba ben bé entre el seu target, Maragall ha trobat la manera de reformulat la seva oferta per, si més no, remoure'ls la consciència. El proper 26 de maig, ha dit, "el debat serà, només, entre tres models de ciutat" -els únics que segons les enquestes tenen opcions de fer-se amb l'alcaldia-. "O Valls, o Colau o Maragall". Tenint en compte que a més de defensar el liberalisme, els organitzadors són partidaris també de la independència, de ben segur que els ha sembrat, si més no, la llavor del dubte. 

El Col·lectiu Catalans Lliures és un think tank independent fundat per membres de la societat civil, que defensa el pluralisme, les llibertats individuals i l'economia de lliure mercat.