El Parlament ha convalidat aquest dijous el decret del Govern sobre els lloguer de vehicles amb conductor (VTC), que fixa un termini de 15 minuts de precontractació. Ho ha fet de manera molt àmplia amb els vots a favor de JxCat, ERC, PSC, comuns i la CUP. Només Ciutadans i PP s'hi han posicionat en contra.

De fet, el partit taronja havia intentat aturar el debat emparant-se en l'informe desfavorable del Consell de Garanties Estatuàries al decret -demanat per ells mateixos- però que no ha aconseguit. El dictamen, que considera que el decret no s'adequava a als principis d'adequació, necessitat i proporcionalitat, no és vinculant. 

El debat parlamentari ha arrencat, doncs, amb la presentació del decret per part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha defensat que les empreses de VTC havien "envaït" el sector del Taxi. "Els VTC no són taxis", ha afirmat, afegint que són dos serveis que haurien de ser "complementaris" però no "competidors".

Per tot això, ha defensat el decret i ha anunciat que ja s'està treballant en una nova llei de regulació de mobilitat que començarà a tramitar-se al Parlament el proper mes d'abril. Calvet ha negat que el Govern estigui en contra de la modernització i que la marxa d'Uber de Barcelona sigui un "mal missatge pels emprenedors.

En aquest sentit, el conseller ha alertat de la gran concentració de llicències VTC d'unes poques empreses i ha avisat que això porta a un "abús de posició" i que "pot arribar a fer captiu el client de preus abusius". "Si no pivotem les regles del joc ens les imposaran", ha defensat en aquest sentit. 

PSC, comuns i la CUP han celebrat el decret, tot i considerar que podia haver estat més ambiciós, però hi han votat a favor i s'han emplaçat a treballar en la nova llei que arribarà en els propers mesos al Parlament. Per contra, Ciutadans ha titllat el decret d'"increïble, perillós i irresponsable", el consideren una "barbaritat jurídica i un despropòsit per la ciutadania" i han assegurat que "perjudica la innovació tecnològica". El PP també s'ha sumat a la crítica i al vot desfavorable. 

Representants del sector del Taxi i de les VTC han seguit el debat des de l'hemicicle, mentre fora la cambra hi havia una concentració d'alguns centenars de treballadors de les VTC contraris al decret.