El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha assenyalat la líder de BComú, Ada Colau, com qui ha decantat la investidura de Jaume Collboni com a alcalde i, per tant, qui ha d'assumir "l'última responsabilitat". "Han abandonat Barcelona per entregar-la a Madrid, al poder de l'Estat, en una operació de poder fred i descarnat", ha afegit en una entrevista a TV3. D'altra banda, en declaracions a Ser Catalunya, Maragall ha assegurat que Collboni es va negar a una reunió a tres amb Colau i ell mateix perquè "no volia un govern progressista dels tres partits". Així mateix, ha explicat que no ha parlat amb Colau des que s'ha produït la investidura de Collboni.

Tot i que els partits implicats neguen que hi hagi un acord des de Madrid, Maragall remarca que "els fets són els fets". "Repassin l'hemeroteca, el que deien ministres del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, Alejandro Fernández... estem davant una operació per evitar que Barcelona sigui lliure i diferent", ha insistit per després qualificar l'acord "d'absolutament antinatural".

"Un 155 de facto"

El líder d'ERC comparava aquest diumenge la investidura de Collboni amb els vots dels comuns i del PP amb una aplicació "de facto" de l'article 155 de la Constitució. "Ahir l'Estat va decidir intervenir a Barcelona, va aplicar-hi un 155 de facto", va afirmar en una entrevista a RAC1. Maragall va assegurar que l'argument que Xavier Trias (Junts) és independentista "és una excusa" i els ha acusat "d'entregar" Barcelona a l'Estat. Tot i això, Maragall descarta plegar. "No vull donar-los el gust de desaparèixer", va dir. En aquesta línia, va assegurar que la seva intenció és seguir a l'Ajuntament, ser "coherent" i complir "el contracte signat" amb la ciutadania. De totes maneres, ha recordat que l'última paraula la tindrà el partit.

Maragall es va mostrar molt crític amb els comuns després que oferissin els seus vots a Collboni i va indicar que els hauria de fer "reflexionar". Sobre la possibilitat de formar un govern d'esquerres, com va proposar Ada Colau, Maragall va dir que la credibilitat de la ja exalcaldessa "ha quedat reduïda no a zero, sinó a sota zero".

El líder dels republicans a l'Ajuntament va afirmar que "la millor reflexió" és encarar les eleccions del 23 de juliol amb el convenciment que ERC és "l'única força que representa una capacitat de resposta efectiva" i que pot recuperar Barcelona "com a capital de drets i llibertats". Maragall, que va guanyar els comicis del 2019 i va veure com els vots del PSC i la candidatura de l'ex-primer ministre francès Manuel Valls feien alcaldessa Ada Colau, de BComú, va lamentar que es "torni a viure un espectacle indigne".