“Si no hi ha rebel·lió ni malversació, tots a casa”. Així s’ha referit el diputat d’ERC Ernest Maragall a les “contradiccions explícites” entre el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i el ministre Cristóbal Montoro. En aquest sentit, ha assenyalat que la justícia alemanya ja ha tombat l’acusació de rebel·lió i que Montoro ha desmentit el processament per malversació, en afirmar que no es van destinar diners públics al referèndum. En lloc de "dos milions d'euros", van ser "dos milions de votants", ha sostingut.

Sobre l’informe de la Guàrdia Civil que apunta a les subvencions que va rebre el grup parlamentari de Junts pel Sí, Ernest Maragall s’ha mostrat “convençut que cada grup va fer l’ús correcte de les seves subvencions”. Ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa des del Parlament aquest dijous, acompanyat de gran part del grup parlamentari, amb una samarreta amb la inscripció “Jo també vaig fer l’1-O”.

D’aquesta manera, ERC s’ha volgut solidaritzar amb els presos que durant aquesta setmana han declarat davant del Tribunal Suprem, fent seves totes les declaracions, marcades per una línia de defensa més dura. “Volem deixar clar el nostre orgull  de ser part indestriable de l’1 d’octubre i el nostre compromís d’orientar el nostre futur a partir d’aquest llegat”, ha reivindicat Maragall.

En aquest sentit, el diputat republicà ha fet de la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats “una condició necessària per avançar cap a un futur lliure”. Ha assegurat que “sense els ostatges” de l’Estat espanyol no es podrà tirar endavant. “Aquest Estat, encegat per la ràbia i la frustració, no vol admetre el que el món sencer ja sap: que Catalunya és una societat que expressa la seva voluntat lliure d’existir”, ha reblat.

Sobre la visita del diputat socialista Carles Castillo a Oriol Junqueras a Estremera, el també exdirigent socialista ho ha valorat positivament. “El que no és normal és que se’ls hagi d’anar a veure a la presó”, ha lamentat. Ha esquivat les preguntes relatives a la investidura i les negociacions, remetent-se al posicionament d’ERC durant les últimes setmanes: la necessitat de formar un Govern efectiu com abans millor.