L'eurodiputat d'ERC Ernest Maragall ha tancat aquest dimecres l'etapa de diputat a l'Eurocambra reivindicant el seu europeisme i afirmant que el procés sobiranista català i l'escocès són una oportunitat per a Europa i no pas una amenaça.

En un acte a la seu de les institucions europees a Barcelona, ha defensat que "si ara mateix algú representa l'esperança per a la UE són processos com el català o l'escocès", ja que estan disposats a cedir sobirania a la Unió enfront dels seus respectius Estats, que són immobilistes, segons la seva opinió.

Maragall, exconseller, exdiputat del Parlament i exmilitant del PSC, va concórrer a les eleccions europees del 2014 com a número dos de la llista d'ERC, i va pactar amb els republicans estar mitja legislatura a l'Eurocambra, per després deixar el seu lloc al número tres, l'actual secretari de Relacions Exteriors del Govern, Jordi Solé.

L'eurodiputat s'ha acomiadat reivindicant el paper d'Europa davant d'aquells sectors que actualment la qüestionen i ha criticat el paper que desenvolupen els Estats membres: "Que l'esperança de 500 milions d'europeus domini sobre la por de 28 Estats a la defensiva".

En aquest període entre Brussel·les i Estrasburg, Maragall s'ha encarregat de temes com el pressupost comunitari; la comissió mixta UE-Turquia; cultura i educació i a la comissió especial creada per lluitar contra l'evasió fiscal, l'evasió i el blanqueig de capitals.

Maragall ha explicat que no es desvincula d'Europa, ja que, des de la Fundació Catalunya Europa seguirà intentant establir connexions amb la realitat europea, promovent coneixement i posant-ho tot "al servei de l'estratègia de país" de Catalunya.

En el seu acte de comiat de les institucions europees hi han acudit el delegat de la Generalitat a la UE, Amadeu Altafaj; l'ex-eurodiputada socialista i ara directora general d'Exteriors, Maria Badia, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez.