Ser el favorit a les enquestes afegeix, inevitablement, un extra de pressió; la que està absorbint Ernest Maragall, al punt de mira dels seus rivals per l'alcaldia de Barcelona. El candidat d'ERC ha rebut per la seva edat (76 anys), per la seva oferta de pactar a banda i banda amb Junts per Catalunya i els comuns, per ser independentista i per tot el contrari, ser sospitós de no creure-s'ho prou. Maragall, un dels històrics homes forts del PSC -va ser conseller dels dos tripartits- es declara obertament socialista i assenyala que els partits que ara se'n diuen no en representen els autèntics valors. Ja fa set anys que va estripar el carnet del PSC. 

En aquesta entrevista per a ElNacional.cat, Maragall ens acosta al seu costat més íntim i, alhora, exposa les línies mestres del seu projecte per a Barcelona. 

Seguretat

La inseguretat s'ha convertit en el principal problema dels barcelonins. Per afrontar-lo, a ERC proposen augmentar el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana, però també concentrar esforços a fer més eficaç el sistema judicial en relació als delictes menors i que, en paraules del propi Maragall, "és una fàbrica d'impunitat". 

Habitatge

Construir més pisos de titularitat pública i limitar el preu del lloguer són dues de les mesures principals d'ERC en matèria d'habitatge. El repte, que les famílies puguin dedicar com a màxim un 30% de la seva despesa a pagar el pis.

Turisme

ERC parteix de la base que Barcelona s'està venent molt barata. Per això, per combatre la inundació de turistes aposta per fer-los pagar més cara la taxa turística, situant-la així a nivells europeus.

Medi Ambient

A ERC detecten que un dels fets que agreuja la contaminació i perjudica el medi ambient és que hi ha massa gent que s'ha de desplaçar a Barcelona per treballar. Els republicans fan una aposta clara per passar del fòssil a l'elèctric i veuen amb bons ulls posar un peatge de congestió al centre de la ciutat. 

Procés

Maragall es mostra molt crític amb el paper que va adoptar el govern municipal d'Ada Colau durant l'1-O. Defensa que cal que l'Ajuntament de Barcelona adopti un rol actiu de compromís amb el procés independentista. 

Cultura

Un dels sectors professionals més precaris és, segons ERC, el dels creadors i artistes i proposa posar-hi remei.

A les eleccions generals d'ara fa un mes, ERC va arrasar com mai a Barcelona. Per primera vegada van superar els 200.000 vots i van ser primera força a districtes històricament convergents com Sarrià, les Corts, Sants, l'Eixample i Gràcia. Al llarg d'aquest últim mandat municipal, els republicans han tingut una influència minsa, amb només 5 regidors. Les enquestes els en pronostiquen el doble.