El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha anunciat aquest dimecres via Twitter que els diputats republicans votaran a favor de la moció del PDECat que proposa la creació d'un grup de treball al Congrés pel referèndum. 

L'anunci implica un canvi de posició dels nou diputats d'ERC, que aquest dimarts van avançar que s'abstindrien perquè entenen que les negociacions pel referèndum s'han de produir de manera bilateral entre els dos governs i que una comissió "no aporta res", en paraules de la diputada Ester Capella. La iniciativa serà previsiblement rebutjada amb els vots en contra del PP, Grup Socialista i C's.

La qüestió posava contra les cordes la unitat d'acció dels socis de govern a Madrid, on el PDECat i ERC han mantingut fins ara la cohesió pel que fa a qüestions que afecten el procés independentista. Les diferències entre les dues formacions se centraven en la creació d'aquesta comissió al Congrés dels Diputats. 

Els republicans apostaven aquest dimarts per una abstenció des de la premissa que la cambra baixa no és el lloc on s'ha de produir la negociació del referèndum, mentre que el portaveu del PDECat, Francesc Homs, defensava la seva iniciativa com una oportunitat de comprovar si la disposició al diàleg del govern espanyol té algun tipus de concreció. "No tinc gaires esperances, però val la pena que aquesta retòrica de diàleg passi d'una vegada per totes a una concreció dels fets", va dir Homs. 

El PDECat previsiblement rebutjarà les esmenes de substitució que han presentat el PP, C's i PSOE. La dels socialistes espanyols rebutja les "iniciatives unilaterals" que porten a la "confrontació" i reivindica el diàleg institucional com a marc més idoni per resoldre les diferències entre els dos governs, però no parla de cap referèndum, en la línia del que defensen els socialistes espanyols.