Aquest dijous la Mesa del Parlament ha ratificat la suspensió de Laura Borràs com a diputada i presidenta de la cambra. I ho ha tornat a fer amb els mateixos vots, incloent-hi els d’ERC. Els republicans es mantenen en el que ja deien el passat 28 de juliol. I la resolució de l’ONU sobre Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull no canvia les coses. Junts per Catalunya l’ha inclòs en la fonamentació de la seva petició de reconsideració, però la portaveu republicana Marta Vilalta ha rebutjat vincular els dos casos. “Barrejar repressió amb corrupció és fer un flac favor a l’independentisme”, ha avisat en aquest sentit.

Com era previsible, reunida aquest dijous amb un únic punt del dia, la Mesa del Parlament de Catalunya ha ratificat la suspensió de drets i deures de la diputada Laura Borràs, així com les atribucions de presidenta, acordada el passat juliol. En la reunió, aquest cop sense la participació de Borràs, la majoria de l’òrgan de govern de la cambra catalana ha tombat la petició de reconsideració que havia presentat Junts. Ha estat rebutjada amb els mateixos vots que van acordar la seva suspensió: ERC, el PSC i la CUP. Aurora Madaula, secretària per Junts, ha tornat a quedar-se sola.

I ERC no s’ha mogut d’allà on era, malgrat la resolució de l’ONU argüida per Junts. “No són equiparables aquests casos de cap de les maneres”, ha sostingut taxativament Marta Vilalta. La secretària general i portaveu d’ERC ha advertit en aquest sentit que “qui vulgui equiparar la implicació de Jordi Turull per posar urnes amb la implicació de Laura Borràs investigada per suposada corrupció fa un flac favor al conjunt del moviment independentista”. I ha reblat: “La unitat és per defensar la República. No ens trobaran fent pinya per intentar tapar ombres vinculades a la corrupció. És una línia vermella que no traspassarem. No podem flirtejar amb males praxis o mal servei públic”. Cal separar la “causa general” contra l’independentisme de “causes personals”.

Més enllà dels hipotètics vincles entre casos, la dirigent republicana ha celebrat la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que “constata que existeix una causa general contra l’independentisme” i ha de suposar un “punt d’inflexió”. En aquest sentit, Marta Vilalta ha instat el govern espanyol a fer “els passos necessaris per a construir solucions polítiques i democràtiques”, que per als republicans passen per l’amnistia i l’autodeterminació.

Junts mira Europa

D’aquesta manera, Junts per Catalunya ha esgotat l’últim recurs intern del Parlament, la petició de reconsideració, que permet revisar decisions preses per la Mesa. La petició va ser registrada el passat 16 d'agost, i llavors ja advertien des del grup parlamentari que, "seguint les recomanacions de l'equip jurídic de la presidenta, aquest procediment servirà per esgotar tots els recorreguts administratius abans d'obrir la via judicial a Europa".