ERC revalidaria la victòria a Catalunya amb 14-16 diputats en unes eleccions espanyoles si es tornessin a fer els comicis, segons la segona onada del Baròmetre d'Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

La predisposició pactista d'ERC amb el PSOE no els passa factura, sinó que els reforça. Les enquestes es van fer entre finals de juny i la setmana passada, és a dir, quan els republicans ja havien manifestat públicament quines eren les seves intencions. Doncs bé, el baròmetre indica que ERC mantindria el nombre de diputats recollits el 28-A. Això sí, tindria el PSC trepijant-li els talons. Els socialistes catalans pujarien en relació amb l'abril. 

Així doncs, els republicans es quedarien aproximadament amb els 15 escons que van aconseguir el 28-A seguits de prop pel PSC, que en podria sumar un o dos més als seus 12 actuals.

En tercera posició es mantenen els comuns, que en tindrien 8, un més que ara, i JxCat, que es quedaria amb els 7 actuals o en podria perdre un. Segons el CEO, Cs perdria 2 escons i se situaria en 3, mentre que el PP a Catalunya mantindria el que va obtenir els darrers comicis o podria aconseguir el segon. La CUP, que no es va presentar a les eleccions espanyoles, tindria una representació de 0-1, la mateixa que es dona per a Vox.

 

L'última vegada que el Centre d'Estudis d'Opinió va sondejar la ciutadania sobre les seves preferències electorals va ser just després de les eleccions al Congrés del 28 d'abril, les que va guanyar el PSOE a Espanya i ERC a Catalunya. Va ser un baròmetre elaborat de manera diferent a l'habitual, únicament a través d'enquestes telefòniques i no presencials. Però ja s'hi va detectar el canvi. Per primera vegada després d'un any i mig, els contraris a la independència van superar els seus defensors.