"El poble de Catalunya ha dictat avui la seva sentència". Així ho ha defensat el vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, després que els republicans hagin revalidat la victòria del passat 28 d'abril i hagin tornat a passar per davant del PSC a Catalunya. Els d'Oriol Junqueras han celebrat la victòria a l'Estació del Nord, seu electoral dels darrers comicis, on s'han felicitat per haver-ho "tornat a fer". 

També el cap de llista a Madrid, Gabriel Rufián, ha assegurat que l'independentisme ha "sentenciat com mai" i de manera "inapel·lable" l'Estat i s'ha mostrat molt satisfet d'haver superat Cs en diputats al Congrés, cosa que els deixa en cinquena força a nivell estatal. Tot i això, ha lamentat el fort augment de Vox i ha avisat que sempre estaran "davant" del "pur feixisme".

Tots dos han volgut felicitar també la resta de partits independentistes, així com també a Bildu i el BNG, socis d'ERC a Europa, pels seus resultats. L'independentisme català ha millorat resultats aquestes eleccions, les primeres en les que es presenta la CUP, on han passat de 22 a 23 escons, dels 48 possibles –13 per ERC, 8 per JxCat i 2 pels cupaires–.

A l'espera dels resultats definitius, els republicans guanyen a Tarragona, Lleida i Girona, mentre que a Barcelona el PSC els torna a passar per davant. A nivell municipal, ERC guanya a moltes ciutats catalanes, entre elles municipis de la talla de Barcelona, Lleida, Manresa, Figueres o Sant Cugat. A més, el partit republicà torna a tenir un important paper per a la governabilitat a Espanya. 

ERC, tot i que ha perdut suports passant de 15 a 13 escons, ha aconseguit els dos objectius que es van posar en el tancament de campanya, quan es van erigir com el vot útil independentista per superar el PSC i fer el 'sorpasso' a Ciutadans en escons a tot l'Estat.