Esquerra Republicana ha estat víctima d'un ciberatac que ha compromès dades personals a través de l'accés a bases de dades del partit. El partit ja ho ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra i ha començat a comunicar-ho a totes les persones que es poden veure afectades per aquest ciberatac, i s'ha posat al seu servei, segons expliquen en un comunicat, en què afegeixen que ja es disposa d'informació sobre l’acció criminal i s’han aplicat ja les mesures correctores. El partit també informa que des de l'11 de maig, el dia abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, el nombre d'atacs rebuts supera els dos milions, però aquest, que ha tingut lloc durant el cap de setmana, ha estat el més compromès de tots: "Ens comprometem a defensar els drets de la militància fins a les darreres conseqüències", sentencien. 

Ciberatacs a partits i institucions, cada vegada més habituals 

En els últims mesos, els ciberatacs contra els partits polítics i les institucions han estat una constant, però ERC mai no n'havia denunciat cap d'aquestes dimensions. El passat mes de novembre, amb les negociacions per l'amnistia i la investidura de Pedro Sánchez encara en marxa, un grup de hackers veneçolans anomenats FailSistem es va atribuir un ciberatac a la pàgina web del PSOE i de la Moncloa que va aconseguir tombar els seus portals. Dies més tard, aquests van assegurar haver accedit a una base de dades amb informació delicada sobre del partit, com ara números de telèfon i de DNI de militants socialistes. També va ser sonat el que va afectar la sanitat madrilenya, que va suposar la revelació de dades de milers de pacients, entre els quals hi havia, fins i tot, Felip VI o Pedro Sánchez. 

El ciberatac més important en els últims anys a Catalunya va afectar l'Hospital Clínic, el març del 2023. Llavors, un atac tipus "ransmoware" va encriptar els sistemes i els responsables van demanar un rescat per recuperar les dades dels pacients. Concretament, els autors, que eren de fora de l'Estat, van reclamar fins a 4,5 milions d'euros, que el Govern es va negar a pagar mentre dedicava els seus esforços a recuperar la informació perduda. 

Aquest atac va generar una cancel·lació dels serveis d'urgències, laboratoris i farmàcia del centre durant els primers dies, que finalment es va anar recuperant lentament durant les setmanes posteriors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!