Amb la llei d'amnistia de nou a la Comissió de Justícia, després que els set diputats de Junts congelessin la setmana passada la seva aprovació al Congrés, en considerar que aquesta no és ara per ara prou sòlida, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obert en les últimes hores una nova via per a l'acord: reformar la llei d'enjudiciament criminal (LeCrim) per convèncer Junts. Per part d'ERC, que també compta amb set diputats al Congrés, no han posat pegues a aquesta proposta del PSOE, amb la seva portaveu Raquel Sans, resolent que veuen amb bons ulls qualsevol fórmula que permeti que l'amnistia s'aprovi i que aquesta llei es pugui aplicar tan aviat com sigui possible.

El prec d'ERC a Junts

Sans també ha respost a la insistència per part de Junts per Catalunya que l'actual text, que van rebutjar la setmana passada, no és prou sòlid i suposaria deixar persones desprotegides, deixant clar el parer dels republicans: "No hi haurà cap esmena que cobreixi les ocurrències que els jutges instructors s'inventaran". A més, també ha subratllat que la llei que acabi sent aprovada ha de ser capaç de passar tots els filtres per a poder-se "aplicar efectivament", és a dir, el Tribunal Constitucional i la justícia europea. Per tot plegat, des d'ERC han fet un prec per aconseguir tirar endavant la norma tan aviat com es pugui, ja que "hi ha moltes persones que s'hi juguen moltes coses, estan pendents d'entrar a presó o a judici". Sans ha fet així una petició a "totes les formacions" per poder disposar de la norma, que ha descrit com una "eina imprescindible per a poder lluitar contra la repressió". Però en l'últim ple del Congrés, l'únic partit que es va desmarcar de l'entesa va ser Junts per Catalunya.

Taula de partits: "L'important són els resultats"

Preguntada per les declaracions de Pere Aragonès, en les que el president ha assegurat que la taula de partits per tractar l'acord de claredat i les diferents propostes dels seus experts per resoldre el conflicte polític queda aparcada després de detectar "maniobres curtterministes", Sans ha aclarit que el més important d'aquesta reunió és el resultat i no les dates en què es convoqui. Aragonès la va anunciar després de la presentació de l'acord de claredat i d'escollir una de les cinc propostes que havien plantejat els experts al darrere de l'informe: "Nosaltres sabem quina és la nostra proposta, un referèndum d'autodeterminació. Però també és important que la resta de formacions vinguin amb alguna proposta, i per això abans haurien de dir quina és la seva per resoldre el conflicte polític", ha reflexionat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!