Els eurodiputats d'Esquerra Republicana, Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras, han denunciat al Consell de la Unió Europea (UE) el "veto del Govern espanyol" per incloure els Mossos d'Esquadra a l'Europol.

Solé i Terricabras ho consideren una "irresponsabilitat" en el context antiterrorista i un "greuge comparatiu" amb l'Ertzaintza, que sí que ha estat inclosa a la base de dades de l’Europol i al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

"La situació actual obliga a la màxima coordinació entre cossos", ha manifestat Solé. "En els últims anys, amenaces com el terrorisme, la delinqüència organitzada i la ciberdelinqüència han trobat noves vies per operar. Els costos humans, socials i econòmics derivats d'aquestes amenaces posen de manifest la necessitat d'una resposta conjunta a nivell de la UE", alerten els eurodiputats republicans.

Clam a la seguretat

Els eurodiputats d'ERC demanen al Consell de la UE si considera que impedir l’accés dels Mossos a la informació oficial europea pot ser un "greuge per aconseguir una coordinació comunitària eficaç en matèria antiterrorista". I si creu que integrar els Mossos als fòrums policials i bases de dades de l’Europol podria "contribuir a reforçar la seguretat a nivell europeu”.

El Reglament de l'Europol, que va entrar en vigor el mes de maig, deixa en mans dels estats la decisió sobre quins cossos policials estatals poden accedir a la informació. És per això que Solé i Terricabras consideren que es tracta d'una qüestió d’arbitrarietat manifesta per part de l'Estat espanyol. "És irresponsable que, amb un nivell 4 d’alerta antiterrorista, l’Estat doni accés a una policia per afinitat política i no per criteris de seguretat.