Esquerra Republicana s'ha compromès a obrir la porta del grup Verds/ALE del Parlament Europeu als electes de JxCat Carles Puigdemont i Toni Comín, si la cambra els reconeix com a eurodiputats. L'eurodiputada Diana Riba ha anunciat que aquest dimarts han iniciat converses amb la direcció del subgrup de l'Aliança Lliure Europea (ALE) perquè "es comencin els tràmits" per acceptar Puigdemont i Comín, si finalment poden ocupar l'escó a l'Eurocambra.

Si bé tots dos van demanar l'entrada al juny, ERC considera que ara era el moment "més oportú" per facilitar la seva integració en veure l'opinió de l'Advocat General sobre el cas de la immunitat de Junqueras. "La setmana que ve esperem una sentència positiva, però no només per a Junqueras, sinó també per a Puigdemont i Comín", ha dit Riba.

Precisament els republicans han anunciat aquesta decisió una setmana abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgui el cas sobre l'estatus d'eurodiputat d'Oriol Junqueras i la seva immunitat. La sentència del 19 de desembre potencialment afectarà Puigdemont i Comín que també reclamen ser reconeguts com a eurodiputats.

ERC, veu determinant

ERC és determinant a l'hora d'acceptar Carles Puigdemont i Toni Comín al seu subgrup parlamentari a l'Eurocambra, segons van admetre fonts de l'Aliança Lliure Europea (ALE) a l'ACN després de les eleccions. El pes que els republicans tenen al partit europeu és clau.

Un cop engegades les converses amb la direcció d'ALE, ERC confia que acceptaran Puigdemont i Comín i que el subgrup serà "un paraigua de tots els represaliats" a Catalunya.

Coalició amb els Verds

Al grup dels Verds/ALE s'integren, entre d'altres, els comuns d'Ernest Urtasun. L'eurodiputat català és, de fet, un dels vicepresidents d'aquesta coalició a l'Eurocambra. ERC defensa que l'entrada de Puigdemont i Comin a la coalició dels ecologistes i sobiranistes "és una decisió" d'ALE i que "sempre s'han respectat les decisions de tots dos grups". Tanmateix, asseguren que mantindran "converses" amb els ecologistes de cara a poder integrar als electes de JxCat. "Als Verds/ALE sempre hi ha hagut molt bona entesa entre els grups parlamentaris", ha assegurat Riba.