Comença una nova setmana de negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, després de l'encàrrec de Felip VI al líder socialista, amb una hipotètica llei d'amnistia sobre la taula. I si bé aquesta no és l'única condició d'Esquerra Republicana, aquest dimecres Gabriel Rufián traslladarà a Sánchez les "tres carpetes", que inclouen també avenços en l'autodeterminació i el traspàs de Rodalies, és ara per ara la que més titulars protagonitza. Especialment, després que Pedro Sánchez utilitzés aquesta paraula per primer cop la passada setmana i hores abans que Jaume Asens presenti a Barcelona la proposta de llei d'amnistia de Sumar, que és molt similar a la que els partits independentistes van registrar el 2021 al Congrés dels Diputats. I és aquesta proposta que ha volgut fer valdre la portaveu d'Esquerra Republicana, Raquel Sans, per damunt de la de Yolanda Díaz. "Que les propostes siguin compatibles o no depèn de la voluntat política de tothom. La nostra és que hi hagi una amnistia, que és on hem d'arribar", ha reflexionat, però també ha afegit que si el partit no veiés marge per negociar-les no hi hauria res a parlar. No està previst que cap membre d'Esquerra assisteixi a la presentació de la llei d'amnistia a l'Ateneu aquest dimarts. 

Per altra banda, aquest matí de dilluns, el president Pere Aragonès ha posat sobre la taula la possibilitat que la independència de Catalunya no sigui l'única opció en un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Sans, però, ha explicat que l'única proposta que hi ha sobre la taula en aquest moment per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya és la d'Esquerra Republicana. "El que volia dir Aragonès és que si algú té una altra proposta que la plantegi", ha matisat Sans. "La nostra és un referèndum per decidir lliurement el futur de Catalunya, amb reconeixement internacional i que es pugui implementar", ha afegit la portaveu, que ha reiterat que mentre cap altre partit presenti una proposta alternativa, "la resta són suposicions". 

Odi de PP i Vox contra Catalunya

Raquel Sans també ha fet referència a la manifestació d'aquest diumenge al centre de Barcelona, que va comptar amb l'assistència dels líders de PP i Vox. "Vam veure Feijóo, Ayuso i Abascal transmetent un missatge de confrontació i odi. Només ataquen Catalunya i els catalans, utilitzant l'odi que generen aquí per guanyar els vots de la resta de l'Estat", ha reflexionat la portaveu, que ha aprofitat per enviar el seu suport a Òmnium després de l'atac espanyolista. Després de l'anunci de Feijóo, que ja ha advertit que si hi ha amnistia la portarà al Tribunal Constitucional, la republicana ha lamentat que qualsevol avenç a l'Estat, sempre acaba sent recorregut davant el Constitucional pels populars, ja sigui en l'àmbit social, com la llei d'eutanàsia o de l'avortament, com en l'àmbit nacional, fent referència als indults als presos polítics