L'aposta decidida d'ERC pel pragmatisme, per donar una oportunitat al diàleg amb el PSOE, ha patit un autèntic test d'estrès com a conseqüència de la decisió de la Junta Electoral Central d'inhabilitar el president de la Generalitat i l'eurodiputat Oriol Junqueras. Tot i les pressions, els republicans han optat per mantenir la mà estesa a Pedro Sánchez a canvi d'una mesa de negociació entre governs. Una posició que han justificat, precisament, per no fer el joc a la dreta espanyola que "ataca Torra i Junqueras per dinamitar el diàleg". 

Durant la intervenció de la seva portaveu al ple del Parlament que servirà per ratificar Torra en el càrrec, Marta Vilalta ha interpel·lat directament el president per demanar-li que "lideri la delegació catalana" a la taula de diàleg que s'ha d'activar al llarg de les properes dues setmanes, tal com recull l'acord rubricat pels socialistes i ERC.

Des del punt de vista dels republicans, és imprescindible "fer compatible la confrontació amb el diàleg". Vilalta ho ha resumit afirmant que el seu partit reclama "blindar Torra i blindar el diàleg", que és el que els ha dut a la reunió de l'executiva del partit d'aquest matí a sostenir l'abstenció a Pedro Sánchez. 

L'argument d'ERC per rebatre tots aquells independentistes que li reclamen un canvi d'actitud amb el PSOE després de les inhabilitacions és que tancar la porta a Pedro Sánchez implicaria "ser el braç executor de la dreta". En base a aquest esperit, ha convidat Torra a que "si el volen fora de joc" no dubti a "jugar la partida del diàleg" de la mà d'ERC. "Ens volen dividits, però no ho aconseguiran", ha sentenciat.