Esquerra adverteix que tornarà a exercir el dret a l'autodeterminació en cas que la mesa de negociació oberta amb el govern espanyol "no avanci". El coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, ha reconegut que "no es pot garantir" l'èxit de la negociació amb l'executiu de Sánchez, perquè considera que el PSOE s'ha assegut a la taula més per "necessitats aritmètiques que no pas per voluntat política".

Aragonès ha deixat clar que la taula de negociació l'ha de liderar el president de la Generalitat, Quim Torra, "com no pot ser d'altra manera". "Que quedi molt clar que si no s'avança, que no serà per culpa nostra, nosaltres tornarem a exercir el dret a l'autodeterminació", ha etzibat.

El dirigent d'ERC també ha anunciat que la setmana vinent presentarà un acord de pressupostos a la Generalitat. Aragonès ha posat en valor el fet d'haver-se assegut a la mateixa taula formacions polítiques amb posicions ideològiques "diverses" i ha destacat que es tracta d'uns comptes que han de servir perquè "la gent visqui millor".