La formació d'Oriol Junqueras tindrà finalment grup propi al Congrés. Així ho han assegurat fonts de la cambra a Efe, després que la setmana passada l'aliança que pretenien registrar amb IU i EH Bildu fos considerada per PP i Ciutadans de "frau de llei".

Aleshores, la Mesa va al·legar que el reconeixement del líder d'IU, Alberto Garzón, de fer-ho per poder cobrar les subvencions pel mailing electoral, invalidava la fórmula. Però ara que els de Joan Tardà s'hi han presentat sols, la Junta de Portaveus ha hagut de dir que sí.

Esquerra, tot i que no compleix un dels requisits per fer grup que és arribar als 15 diputats, sí que va obtenir el 15% dels vots a totes les circumscripcions catalanes el passat 20 de desembre.

IU, possiblement fora

A banda d'aquesta decisió, la Junta també haurà de decidir aquest matí si reconsidera el veto al grup d'Alberto Garzón i Sol Sánchez. Tot i que a la Mesa no van rebre el veto dels d'Iglesias, IU els atribueix part de la culpa per negar-se en el seu dia que fessin grup amb Compromís.

En cas que la Mesa es refermi en la seva negativa, tant Garzón com Sánchez s'integraran al Grup Mixt, perdent així les subvencions pel mailing, i portant les finances del partit a una situació "límit", com va advertir el diputat Gaspar Llamazares.