El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha denunciat que Catalunya ha estat “víctima” d’un Tribunal Constitucional que actua “de part” i està “corromput”, després de conèixer que l’alt tribunal ha anul·lat el decret català de pobresa energètica.

Tardà denuncia que el govern del PP ha decidit “castigar Catalunya i les seves classes populars”, ja que a partir del seu recurs en contra d'aquest decret, el tribunal ha decidit prohibir que el govern català garanteixi el subministrament d'aigua, llum i gas d'aquelles persones que estan en una situació de vulnerabilitat. 

Ratificar el decret

Per tot plegat i "per dignitat", el republicà creu que el Parlament hauria de ratificar de nou el decret anul·lat. En aquest cas, atès que el govern català ha decidit fer valer la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que es va aprovar el juliol al Parlament, i per tant, garantir que no aplicarà la decisió del TC, Tardà considera que la ratificació no seria tant un gest de desobediència, sinó, més aviat, "d'obediència a la sobirania del poble català". "Hem de deixar clar que som sobirans", ha exigit.  

Investidura

El diputat republicà, a preguntes dels periodistes, ha reiterat que ERC només s'abstindria per facilitar una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, si el PSOE es compromet amb dues qüestions bàsiques: Polítiques de caràcter socialdemòcrata i organitzar un referèndum a l’escocesa abans d'un any i mig.

En aquest sentit, Tardà ha recordat que ERC i Democràcia i Llibertat tenen "el compromís d'actuar igual", per la qual cosa preveu el mateix sentit de vot per part de la formació que encapçala Francesc Homs al Congrés.