La vigília del 12-O arriba amb un qüestionament, si no una impugnació. Un Dia de la Hispanitat més, el Passeig de la Castellana de Madrid veurà com els soldats i vehicles de l'Exèrcit espanyol desfilen en un exercici de patriotisme. Una desfilada que, des d'ERC, reclamen que sigui l'última. Així ho han exigit en una moció que han registrat el passat divendres al Congrés dels Diputats. Forma part d'una bateria d'iniciatives. Els republicans també pregunten al govern espanyol per l'increment de soldats a Catalunya, i la seva justificació. La polèmica a la capital de l'Estat està servida.

Per una banda, els republicans han registrat una proposició no de llei que insta el govern espanyol a tres coses. En primer lloc, reclamen “suprimir les desfilades militars o qualsevol altre acte o cerimònia militar o castrense que suposin una despesa supèrflua d’exhibició militar”. En segon lloc, demanen “suprimir les celebracions públiques de celebració del Dia de les Forces Armades o aquelles de caràcter privat que suposin una despesa extra al Ministeri de Defensa”. I en tercer lloc, vinculat al mateix, exigeixen “retallar el pressupost del Ministeri de Defensa destinat a tals fils i dedicar-los a partides pressupostàries de polítiques socials”.

"En el context actual, resiliència i intent de recuperació social i econòmica, resulta immoral el manteniment d'una despesa supèrflua com aquesta", sostenen en l'exposició de motius de la PNL.

 

En aquest mateix sentit, el diputat d’ERC Gerard Álvarez ha registrat una bateria de preguntes al govern espanyol. Entre altres qüestions, demana a La Moncloa un desglossament del pressupost de la desfilada del 12-O, el cost dels asaejos previs, “com s’assegura que el contribuent hi està d’acord” o si pretenen augmentar el pressupost que s’hi destina. Però el diputat republicà va més enllà i reclama a l’executiu central que expliqui “com relacional l’orgull nacional del seu país amb l’exhibició armamentística” o “com contribueix la desfilada del 12 d’octubre a l’actual context econòmic i social de recuperació i resiliència”.

 

 

Per altra banda, en una segona bateria de preguntes, els republicans es fixen en la presència de l’Exèrcit espanyol a Catalunya. “Com es justifica l’increment de fins a 522 militars més a Catalunya des de la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre del 2017?”, interroga el diputat d’ERC. També reclama saber les operacions realitzades en territori català, l’impacte econòmic de tenir-hi 2.197 soldats destinats o “com destinar més militars a Catalunya afavoreix el diàleg entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat”.