ERC no ha volgut avançar quin serà el sentit del seu vot en el suplicatori perquè el Tribunal Suprem investigui Laura Borràs. Això sí, la portaveu Marta Vilalta ha volgut deixar clar que "no hi pot haver cap ombra de dubte" quan es tracta de corrupció, menys encara dins l'independentisme, i ha assegurat que seran "bel·ligerants" perquè es posin totes les explicacions. "Fins i tot a risc de ser injustos, hem de poder arribar fins al final i esclarir ombres de dubtes", ha defensat en la roda de premsa habitual dels dilluns. 

Tot i que ha defensat que existeixen unes "clavegueres que persegueixen l'independentisme", Vilalta ha assegurat que "no hi poden haver relacions entre independentisme i corrupció". Per això, ha demanat que es donin totes les explicacions que calgui i que hi hagi la màxima "transparència". "Som tolerants zero amb la corrupció", ha afirmat la republicana, que també ha dit que sigui quin sigui el vot no preveu que afecti les relacions amb JxCat i s'ha mostrat convençuda que Borràs donarà les explicacions necessàries.

Converses amb Moncloa per reprendre el diàleg

Per altra banda, sobre les pròrrogues de l'estat d'alarma, Vilalta ha assegurat que no tenen constància que se n'estiguin negociant més, però sí que ha defensat que han reprès les converses amb el govern espanyol per parlar de les "prioritats socials" i de la taula de negociació. Segons la republicana cal anar "més enllà" de l'estat d'alarma i, malgrat lamentar l'acord amb els socialistes i recomanar-los "que s'ho facin mirar", ha apostat per no "trencar ponts" ni aixecar-se de les "taules negociadores".

En aquest punt, la portaveu d'ERC ha tornat a demanar posar una data a la següent reunió i parlar d'un "ordre del dia". "Segueixen vies obertes amb govern espanyol, malgrat que no tenim concreció", ha apuntat Vilalta, que sí que ha dit que hi ha el "compromís" del govern de Sánchez de tornar-se a reunir. Pels republicans aquesta nova data hauria de ser "com més aviat millor" i ha assegurat que treballen perquè "si pot ser, sigui abans de l'estiu". 

Pel que fa a les mesures socials que demanen a Pedro Sánchez, el que ha definit com una mena d'"UCI social i econòmica", Vilalta ha parlat d'allargar ERTOs i procurar "la protecció dels drets laborals" i la "conciliació" familiar. També ha exigit regularitzar els ciutadans sense papers i que hi hagi "una cogestió" dels fons europeus que arribin a l'Estat espanyol per a la reconstrucció postpandèmia. 

Finalment, pel que fa a la política catalana, la dirigent d'ERC ha confirmat que hi ha contactes entre els diferents sectors de l'independentisme, però no ha volgut concretar si han parlat de l'escenari electoral. "Hem d'avançar al màxim i superar la fase de retrets i d'una mirada més curta", ha argumentat, tot i insistir que caldrà abordar el calendari "dels propers mesos".