El cap de llista d'ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, ha descartat aquest divendres fer possible un "gran grup parlamentari de la República" al Congrés entre els republicans, JxCat i la CUP, tal com han proposat líders de la formació de Carles Puigdemont.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rufián ha al·legat que seria "contraproduent" a nivell parlamentari perquè es perdria "temps i diversitat". Ha constatat que amb més d'un grup parlamentari independentista al Congrés "'s'incomoda més", pots liderar peticions de compareixença i guanyes més temps d'intervencions en els plens per a l'independentisme.

Rufián, que ha mostrat respecte per l'"espai convergent", ha recordat que cap independentista és "adversari" i ha dit que sovint ERC i JxCat prenen decisions "diferents", com visitar Felip VI.

"La diversitat de l'independentisme és tanta que no hi cap en un sol grup parlamentari", ha argumentat. Ha defensat que ERC i JxCat representen espais ideològics "diferents" i que, com que cadascú té autonomia parlamentària, JxCat pot anar a visitar el monarca i ERC no i JxCat pot donar suport a un reial decret de fons voltor, a diferència dels republicans.

Rufián ha subratllat que la proposta d'unitat que ha fet JxCat "ja existeix" a la cambra baixa. Ha posat d'exemple que en els últims anys s'han votat conjuntament iniciatives parlamentàries que tenien a veure amb Catalunya. "Si tens un sol grup parlamentari no pots demanar una compareixença, se'n necessiten dos", ha recordat.

Derrotar el PSOE per obligar-lo a parlar

El PSOE ha de ser derrotat a Catalunya i l'independentisme català ha d'obtenir un gran resultat. És la fórmula d'Esquerra Republicana per obligar Pedro Sánchez a seure a parlar. El candidat republicà del 10-N al Congrés, Gabriel Rufián, ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio on també ha avisat que si Sánchez pot acabar triant amb qui pactar, ho farà amb "la gran coalició de la dreta". 

"Sánchez ha insultat l'escola i els mitjans de comunicació públics catalans, i ha criminalitzat els més de 2 milions de persones que van votar al referèndum. No té principis, però si és derrotat, cedirà i seurà en una taula de negociació", ha afirmat Rufián. 

En l'entrevista, el candidat d'ERC ha fet una crida als qui pensen que "tot això se soluciona civilitzadament i democràticament i no amb pals". Segons ha indicat, els catalans "han de saber que aquesta solució passa per la derrota del PSOE a Catalunya el 10-N".