La imminent publicació de la sentència als presos polítics i les detencions de nou membres dels CDR acusats de terrorisme han impactat de ple en el debat de política general celebrat aquest dimecres al Parlament. Dos fets que ERC no veu aïllats. Així ho ha apuntat el president dels republicans a la cambra catalana, Sergi Sabrià, que ha acusat l'Estat i els partits unionistes de voler crear un "relat bèl·lic" a les portes del veredicte del Tribunal Suprem sobre els presos.

"Busquen violència, la necessiten per justificar el que és injustificable: perseguir la ciutadania per la seva ideologia", ha lamentat en aquest sentit. Tot i això, Sabrià ha demanat que la sentència serveixi per entrar en una "nova fase" del procés i per forçar  l'Estat a "seure" i "a negociar". "Això tard o d'hora arribarà a una taula", ha assegurat, malgrat lamentar que el PSOE s'"espantés" per "la paraula relator i quatre fatxes a Colón" i trenqués el diàleg.

"Amnistia, referèndum i república"

Durant el debat, el dirigent republicà també ha desgranat quines han de ser les prioritats pels propers mesos que, pel seu partit, passen per un emfortiment de les institucions i més aliances amb els comuns, per aconseguir un nou referèndum d'autodeterminació i una amnistia pels presos polítics. El que ha resumit com: "amnistia, referèndum i república". 

En aquest sentit, Sabrià ha fet una crida a fer una aliança amb tots aquells que volen "tombar el règim del 78" perquè, ha assegurat, l'independentisme és l'únic que pot fer trontollar l'status quo. "Ajudar-nos serà ajudar-se amb la seva lluita", ha defensat, al que ha afegit: "o construïm la república o no ens en sortirem". 

Després d'un debat molt tens, especialment amb Ciutadans que ha vinculat independentisme i ETA, Sabrià ha recordat que el moviment independentisme ha estat "sempre pacífic" i ha avisat el partit taronja que per molt que segueixi "amenaçant" res els farà canviar la seva "determinació ni voluntat" d'arribar a la república catalana.