Esquerra Republicana recorrerà a "altres vies" si és necessari per defensar l'escó d'Oriol Junqueras al Parlament Europeu. És el que han anunciat els republicans després que l'advocat general de la Unió Europea hagi avalat la decisió del president del Parlament de limitar-se a informar de l'acabament del mandat de Junqueras després que el Suprem l'havia condemnat per la seva participació en el procés. 

Els republicans, en un comunicat, han criticat el dictamen perquè consideren que el Parlament Europeu "té l'obligació de protegir els seus membres electes", i consideren que la Junta Electoral Central va incomplir la legislació europea i va vulnerar el principi de primacia del dret de la UE. Malgrat la rellevància d'aquesta decisió, ERC ha volgut subratllar que aquest dictamen "no és vinculant" i que s'ha d'esperar la resolució ferma del tribunal europeu, encara que gairebé sempre el TJUE acaba sentenciant el que diu l'advocat. Fins que arribi la resolució ferma, ERC demana prudència i defensa que "aquestes resolucions no volen dir, en cap cas, que la pèrdua de l'escó al Parlament Europeu fos correcta". 

Quines altres vies es proposen obrir els republicans, en cas que el TJUE confirmi l'opinió de l'advocat general? "Altres vies en marxa per fer valer els drets" de Junqueras. En aquest sentit, no descarten obrir un procediment d'infracció del dret de la Unió Europea contra l'Estat. Una altra via, és el recurs contra la decisió de la JEC que continua oberta al Tribunal Constitucional. En qualsevol cas, els republicans adverteixen que, si s'avala la retirada de l'escó, "la causa acabarà al Tribunal Europeu de Drets Humans". 

Més enllà de l'opinió de l'advocat general, els republicans han valorat molt positivament el toc d'atenció que aquest li fa a Marchena pel cas de Junqueras. En les conclusions del seu dictamen, admet que el Suprem pot haver vulnerat el principi de cooperació lleial amb les institucions de la Unió Europea. L'equip legal de Junqueras sospesa fer servir aquesta argumentació per fonamentar la causa interna i el possible recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans. 

També s'ha manifestat en aquesta línia el mateix Junqueras al seu compte de Twitter, on ha assegurat que les vies que tenen obertes els republicans els esperonen: "Arribarem fins al final d'aquesta causa i defensarem els drets polítics de tots els eurodiputats i els seus electors!".