Encara no s'haurà ni constituït el nou Parlament, sorgit de les eleccions del 14-F, que ja farà un any que no es reuneix la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Es va reunir un sol cop, el 26 de febrer de l'any passat, una trobada que només va servir per a fer-se les fotografies de rigor al Palau de La Moncloa. Va ser el compromís arrencat per ERC per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Però primer la pandèmia i després la manca de voluntat política l'han deixat congelada. Ara els republicans reclamen que es reactivi tan bon punt passi el procés electoral. Tant des del PSOE com des d'Unidas Podemos ho veuen amb bons ulls.

Ho demanen en una moció del grup d'ERC al Congrés, que es debatrà aquest dimarts a la tarda a la cambra baixa espanyola. El text consta d'un sol punt: que el parlament insti el govern espanyol a "reunir-se a la taula de diàleg i negociació bilateral amb el Govern de la Generalitat de manera immediata, un cop constituït el nou Govern sorgit de les eleccions del 14 de febrer. per a avançar de forma decidida en la resolució del conflicte polític existent entre Catalunya i l'Estat espanyol". Fonts del PSOE i Unidas Podemos confirmen que hi votaran a favor, quan sigui sotmesa a votació dijous al Congrés.

 

En l'exposició de motius de la moció, signada pels diputats Gabriel Rufián i Montse Bassa, els republicans defensen quina és la seva solució, l'autodeterminació i l'amnistia, una "reivindicació coincident amb la majoria de la població catalana". No obstant això, no és en una moció on s'ha d'abordar, sinó al Parlament de Catalunya i a la taula de diàleg bilateral entre els governs espanyol i català.

Per tot això, consideren que cal convocar "urgentment" la taula un cop s'hagi constituït el nou Govern de la Generalitat. De la mateixa manera, constaten que, si bé les "propostes polítiques" d'ERC i de la majoria de catalans són "sobradament conegudes", no passa el mateix amb l'altra banda de la taula. "Desconeixem les propostes polítiques (i no judicials) concretes del govern espanyol i dels grans partits polítics estatals per a resoldre el conflicte polític", lamenten des d'ERC.

La primera i única reunió de la taula de diàleg va tenir lloc el 26 de febrer del 2020, tan sols dues setmanes abans que es decretés l'estat d'alarma pel coronavirus. Des de llavors, no s'ha tornat a reunir, ni tan sols de forma telemàtica, malgrat la insistència dels republicans per reactivar-la el passat estiu.