La sentència del Tribunal d’Estrasburg pel cas d’Arnaldo Otegi és un “avís” per a l’Estat espanyol. Així ho ha assegurat la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Caula, que ha instat el govern espanyol de Pedro Sánchez a retirar les acusacions contra els dirigents independentistes per a evitar un nou “ridícul internacional”. En aquest sentit, ha alertat que “no podem esperar cinc o deu anys” fins que el TEDH digui que no és un judici just.

“El govern espanyol ha de ser valent i asseure’s a negociar”, ha assegurat Anna Caula, que ha reclamat a Pedro Sánchez un “gir per a oxigenar el sistema judicial”. En aquesta línia, ha defensat que “som a temps d’aturar-ho”. Ha recordat que hi ha precedents, com el cas Atutxa contra la Mesa del Parlament basc o el cas del periodista Martxelo Otamendi.

En aquest sentit, Caula ha defensat que “l’Estat espanyol ha de retirar totes les acusacions”. I ha interpel·lat directament el govern espanyol: “Aquest és el preu que vol pagar l’Estat espanyol? Vol que prevalgui el càstig a la justícia i els drets humans?”.

Sobre l’anunci de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre, la portaveu republicana ha reclamat que no siguin “gestos simbòlics buits de contingut”, sinó que es vegi “un canvi en l’estil de fer les coses”. Si la reunió ha de ser per “buscar solucions polítiques que satisfacin el 80%”, Caula ha dit que “benvingut serà”.