Esquerra Republicana vol posar llums i taquígrafs sobre la presència de l'extrema dreta en els poders de l'Estat espanyol. Per això, en una moció presentada al Congrés dels Diputats i que serpa debatuda aquest dimarts, els republicans reclamen al govern espanyol que investigui aquest "activisme ideològic" i realitzi un informe al respecte. El text, que previsiblement no sortirà endavant pel bloqueig del PSOE, arriba després del soroll de sabres i els escàndols d'exaltació feixista fets públics durant l'últim any.

La moció, que serà debatuda pel ple d'aquesta setmana, és conseqüència d'una interpel·lació del portaveu d'ERC Gabriel Rufián. La resolució concretament insta el govern espanyol a "analitzar l'activisme ideològic de l'extrema dreta a l'Administració General de l'Estat i en els poders de l'Estat". Els republicans es fixen en els cossos policials i l'Exèrcit, però també en el poder judicial. En aquest sentit, exigeix a La Moncloa que realitzi "en el termini màxim d'un any" un informe sobre aquest "activisme d'ideologies antidemocràtiques", així com sobre la "proliferació dels discursos de l'odi".

En la seva interpel·lació amb el ministre de Justícia la setmana passada, Gabriel Rufián va avisar que l'extrema dreta ja està a les institucions, compta amb altaveus mediàtics potents i no se la pot ignorar. "El temps de no parlar sobre ells ja ha passat, no funciona", va sostenir el portaveu d'ERC al Congrés, que va advertir que no es poden "naturalitzar" formacions que "neguen la violència de gènere mentre s'assassinen les dones a desenes en aquest país".

El diputat republicà va denunciar que s'ha permès justament que "l'extrema dreta determini de què parlem i com en parlem", que marqui l'agenda política espanyola. I va insistir-hi: "Els posem en el focus mediàtic, som com hàmsters a la roda; hauríem de deixar de córrer darrere el seu últim tuit i pensar en com contraargumentar els seus deliris".