Que el secretari general del PSOE i candidat per ser investit president, Pedro Sánchez, vulgui reunir-se amb ERC i DiL per "dir-los que no", no ha acabat d'agradar als republicans. Consideren que és un sense sentit, fins i tot, una mica "lleig", més si tenim en compte que la investidura del líder socialista pot estar condicionada en part per una hipotètica abstenció republicana en la votació.

No obstant, ERC està disposada a parlar amb Sánchez. "Nosaltres no ens neguem a parlar amb ningú", ha assegurat el número dos dels republicans al Congrés, Joan Tardà, en declaracions a El Nacional.cat. "Hi anirem i l'escoltarem", però, els republicans puntualitzen: "és ell qui vol ser president, deu tenir alguna cosa a explicar".

Per la seva banda, Esquerra sí que té clar què li dirà: el Parlament de Catalunya és sobirà i s'ha de respectar el mandat democràtic sorgit de les eleccions del 27S. "Li explicarem tot el que passa a Catalunya", segons Tardà.

El que sí que ha molestat als republicans és que Sánchez no vulgui reunir-se amb EH Bildu, ni tan sols per dir-los que no. Històricament els republicans sempre han tingut bona relació amb l'esquerra abertzale a la cambra baixa.

De fet, en primera instància van intentar conjuntament formar grup parlamentari, també amb IU. Per això, Tardà considera la negativa del socialista "desafortunada i poc adequada per qui diu ser progressista".