El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, carrega contra el PSOE, i en concret contra la presidenta andalusa, Susana Díaz, qui va suggerir en un acte electoral que els estalvis dels andalusos serviran per enriquir Catalunya. El republicà replica que la socialista només té una ideologia i és el "nacionalisme espanyol excloent". I afegeix que serà la presidenta d'un "PSOE que deixarà de ser socialista i obrer, i passarà a ser només espanyol". 

Rufián ha fet aquestes declaracions en el cicle de rodes de premsa als candidats que organitza l'agència de notícies EFE. És més, considera que les paraules de Susana Díaz són el "paradigma", en definitiva, l'exemple, que Podemos no podrà tirar endavant la seva promesa de referèndum. 

"Prometre un referèndum pactat amb Susana Díaz, amb Ibarra, González o Vara és un insult vers la intel·ligència dels catalans", ha criticat. De fet, preguntat pel referèndum del Brexit, una consulta a la ciutadania que li fa "enveja", i la inestabilitat que pugui generar en l'entorn europeu, Rufián assegura que aquest bàsicament serà una excusa més per al PSOE per facilitar la gran coalició amb el PP i C's. Encara en clau de governabilitat en l'àmbit espanyol, ha assegurat que ERC "no trairà el mandat" del 27-S i no donarà suport "de facto" a qui no respecti i reconegui la plena sobirania de Catalunya.

Zapatero, el pitjor president

D'altra banda, Rufián ha opinat també que l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, el del "apoyaré y cepillaré" l'Estatut, "ha estat un dels pitjors presidents de la història de l'Estat espanyol", perquè "va trair el poble de Catalunya i l'esquerra". Amb aquestes paraules el republicà ha replicat el líder del Podemos, Pablo Iglesias, qui avui també ha parlat de Zapatero, però per dir que havia estat "el millor president de la democràcia".