El projecte de pressupostos de l'Estat torna a posar en evidència les grans diferències que hi ha entre els partits independentistes. Ahir va ser Junts per Catalunya qui va insistir als seus socis de Govern que s'asseguin plegats amb el govern espanyol a l'hora de negociar els nous comptes públics. Avui ha arribat la resposta d'ERC, en boca del seu portaveu Gabriel Rufián, que ha criticat l'actitud dels juntaires. "És curiós que Junts sí que vulgui asseure's amb el PSOE a negociar uns pressupostos i en canvi no vulgui asseure's a negociar un conflicte polític".

Fins aquí han arribat les referències a Junts per Catalunya, malgrat ser preguntat per la proposta de negociar conjuntament els pressupostos. Gabriel Rufián ha justificat que, com més es barallen les formacions independentistes, "més futur li regalem al PSC".

Dit tot això, el portaveu d'ERC al Congrés ha reiterat que, a dia d'avui, continuen en el no als pressupostos de l'Estat per al 2022. Ha recordat al govern espanyol que la seva aprovació passa pels seus vots, però no ha volgut entrar en les futures negociacions, i encara menys parlar de "condicions", "línies vermelles" o "marcs temporals". STampoc no ha volgut vincular-ho ni amb el traspàs de Rodalies ni amb la llei audiovisual. Simplement ha recordat que "tothom sap el que reivindica ERC". I ha insistit que faran servir la seva "força negociadora" en benefici dels ciutadans de Catalunya. "Si comencem a dir tot el que volem, farem un mal favor a la negociació", ha conclòs Rufián.

Llei de memòria democràtica

Avui el Congrés debat la tramitació de la nova llei de memòria democràtica, contra la qual els republicans han presentat una esmena a la totalitat amb text alternatiu. Rufián ha remarcat "amb pesar" que no hi ha hagut cap avenç. "Una bona llei de memòria històrica hauria de tenir l'OK dels tres partits històrics: del PSOE, del PNB i d'ERC", ha defensat el portaveu republicà. Ha posat el focus en qüestions com la declaració d'il·legalitat de la dictadura franquista o el paper de l'Església catòlica. "Coses que són de primer d'antifeixisme", ha reblat. Ara mateix estan "molt lluny" i esperen poder arribar a un acord en comissió.

Preguntat sobre la fotografia amb PP i Vox en contra del projecte de llei de memòria, Rufián ho ha comparat amb la pinça del PSOE, el PP i Vox contra les comissions d'investigacions de la monarquia espanyola. I ha acabat amb un dard: "Ara que el PP busca una seu, el Valle de los Caídos els aniria bé".