Ha estat l’endemà que la Fiscalia hagi demanat set anys de presó per Josep Maria Jové i sis anys per Lluís Salvadó per malversació agreujada pels preparatius de l’1-O. I l’acte d’Esquerra Republicana ha començat amb un aplaudiment inicial i final per a tots ells. Però, malgrat les turbulències, també han volgut treure pit de la seva feina a Madrid, que posa “una mica més difícil” la feina als jutges. L’encarregat de verbalitzar-ho ha estat el portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha reivindicat que els indults o la derogació del delicte de sedició del Codi Penal han estat possibles “gràcies a la negociació i el vot d’ERC”.

Els republicans han celebrat aquest dissabte, a l’Orfeó Martinenc de Sant Martí, una Conferència Metropolitana, que ha aplegat alcaldes i candidats de tot el país. Gabriel Rufián hi ha assistit com a alcaldable a Santa Coloma de Gramenet, però també com a cap de files a Madrid. I ha volgut treure pit sobretot del que s’ha aconseguit “gràcies a la negociació i el vot d’ERC”. Ha citat la llei trans, la llei de l’eutanàsia o la llei del només sí és sí, entre altres. Però també de la repressió: “Gràcies a la negociació i vot d’ERC nou persones dormen a casa seva i no a la cel·la. Gràcies a la negociació i vot d’ERC un delicte decimonònic ja no existeix al Codi Penal”. Ara bé, Rufián també ha recordat que ells no tenen poder sobre la judicatura: “Nosaltres no podem canviar el poder judicial espanyol. No podem canviar Marchena. Només aspirem a posar-li una mica més difícil”. I ha ironitzat: “Moltes coses que passen al Tribunal Suprem és perquè no hi ha ningú de Santa Coloma”.

Per la seva part, Oriol Junqueras ha reivindicat les figures de Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, que “són imprescindibles en aquest projecte”. El president d’ERC ha assegurat que tenen el “deure d’acompanyar-los i deixar-nos la pell”. Però també ha destacat la necessitat d’”utilitzar totes les eines i tota l’autoritat moral i política que puguem acumular”. I ha reblat: “Sense ells i el que representen aquest país no se’n sortirà. Nosaltres volem que aquest país guanyi i en tots els àmbits, a través dels seus municipis, de les seves àrees metropolitanes. Per això, la millor recepta és guanyar, guanyar, guanyar i tornar a guanyar”.

Junqueras: “El cinturó roig no pertany al PSC”

En clau municipal, Oriol Junqueras ha defensat l’hegemonia i centralitat que considera que representa avui el projecte d’ERC, com el que “millor interpreta” la realitat en aquest moment, com en altres moments ho han fet altres. En aquest sentit, el president d’ERC ha reivindicat el partit com a “legítimament hereu del que va representar el PSUC en algun moment o el que va representar el maragallisme”. I també ha volgut enviar un avís als socialistes: “El cinturó roig no pertany al PSC, afortunadament pel cinturó roig. El nom no deriva que el PSC hi guanyés. Era el roig dels true reds. I nosaltres volem ser els true reds, els true labour, els true dels treballadors”.

Maragall denuncia l’”apropiació indeguda convergent”

L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha reivindicat que venen a “alliberar” l’àrea metropolitana: “Venim a alliberar no només del caciquisme i les tradicions polítiques imperants. Venim a alliberar de l’apropiació indeguda de la realitat metropolitana”. Una “apropiació” mirant cap al PSC, però també “l’apropiació indeguda convergent” de molts municipis, que ha descrit com “competitivitat absurda” i “caciquisme total”. El cap de llista republicà ha assenyalat que “hem tendit a acceptar que la centralitat a Barcelona volia dir una mena de forat negre”, i ha rebatut que la capital “ha de continuar aspirant a ser millor”.

Rufián: “Ens enfrontem a règims”

Gabriel Rufián també ha parlat de Santa Coloma, carregant contra “gent molt poderosa que ha guanyat tant que es pensa que aquest país, les seves ciutats, els seus municipis, els seus pobles, els seus barris, el que és de tothom, és seu”, tant a dreta com a esquerra. L’alcaldable ha situat les municipals com la propera batalla: “En aquestes eleccions, en molts municipis, ens enfrontem a règims, que només són règims si compren voluntats”. I ha reblat: “Només es tomba un règim amb consciència, amb memòria i amb valentia. I amb projecte”.