En la seva dinàmica d'evitar la confrontació directa amb el seu soci de Govern, el cap de llista d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha replicat subtilment el candidat de CDC, Francesc Homs, que "no estem per guanyar-nos entre nosaltres, sinó per guanyar un país", després que el convergent assegurés que calia treure's de sobre la CUP pel bé del procés independentista. 

En aquest sentit, el republicà ha remarcat de nou la transversalitat del procés cap a la República catalana, fins al punt d'assumir les dificultats "amb normalitat". Insisteix que sense CDC i la CUP, "no és possible". Per tot plegat, ha fet una crida al "pragmatisme". 

D'altra banda, el republicà veu amb bons ulls que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) consulti els seus socis sobre el referèndum unilateral. "És respectable i em sembla bé", ha comentat. És més, nega que aquesta consulta de l'entitat independentista suposi cap mena de pressió afegida per als partits que han de tirar endavant el full de ruta. "És positiu que la gent parli de política", ha sentenciat.

Unes paraules que contrasten precisament també amb les d'Homs, que avui ha criticat que l'ANC qüestioni la validesa del full de ruta independentista, en comptes de demanar unitat i resoldre el "problema" de la CUP.

ERC es colarà al debat a 4 

Gabriel Rufián ha aprofitat també la seva visita a la marmoleria catalana Macsa a Olesa de Montserrat per criticar que Esquerra no hagi estat convidada al debat a 4 que aquesta nit protagonitzaran els líders espanyols. "Si la governabilitat no ha estat possible per Catalunya, si ha estat l'escull... és dramàtic que no se'ns convidi", ha lamentat.

Rufián i Tardà escolten atentament les explicacions dels treballadors de la marmoleria

Tanmateix, Esquerra intentarà colar-se en el debat d'aquesta nit, encara que sigui a través de les xarxes socials. Per això, està previst que el tàndem Rufián i Tardà comentin en directe el debat a través del seu canal de Youtube, juntament amb altres dirigents republicans com ara el conseller Toni Comín, la consellera Dolors Bassa, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el candidat republicà pel Senat, Santiago Vidal.