Enveja. Això és el que diu sentir el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, per la celebració del Brèxit al Regne Unit. En concret, el republicà enveja que el primer ministre britànic, David Cameron, que és un "polític de dretes", hagi posat les urnes dues vegades, a Escòcia i ara amb el referèndum per sortir de la Unió Europea.

En aquest sentit, des de Valls (Alt Camp), Rufián ha valorat que el resultat del referèndum és una "bona notícia" per la democràcia i els demòcrates, però un fracàs per la UE que "té molt a millorar". És més, considera que hi ha hagut un "vot de càstig" per la política que ha dut a terme Europa per la crisi dels refugiats. Davant el nou escenari que s'obre a partir d'ara, el republicà creu que serà molt interessant veure què passa amb Escòcia, que té una "vocació europeista innegable", així com amb Irlanda del Nord. 

Rufián ha posat en valor també la dimissió d'aquí a tres mesos de Cameron pel resultat del Brèxit. Considera que això demostra que el Regne Unit viu una "democràcia plena", el contrari del que passa a l'Estat espanyol, si es té en compte la reacció d'un ministre "miserable que ha conspirat contra un poble", en referència al titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que no té cap intenció de plegar.

I davant les alarmes que han saltat, sobretot en el món dels mercats, el cap de llista d'ERC opina que cal treure "dramatisme" a la decisió dels britànics de sortir de la UE. "No vindran les set plagues, el Regne Unit sempre ha estat una mena de satèl·lit de la UE, no passarà res", ha asseverat a preguntes dels periodistes. Rufián també ha aprofitat per denunciar les paraules del ministre d'Exteriors espanyol, qui ha dit que ara la bandera espanyola està més a prop de Gibraltar. "És la pel·lícula de cada estiu i no respecta la sobirania de la gent de Gibraltar", ha criticat. 

D'altra banda, sobre les declaracions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha assegurat que els referèndums traslladen als ciutadans la decisió de problemes complexos que han de ser resolts per la política, el republicà considera que això és un missatge molt clar pel cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que el PSOE està dient "per activa i per passiva que mai donarà veu al poble de Catalunya".