Iniciativa d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats per acabar amb tot reconeixement al dictador Francisco Franco i els militars colpistes. El grup dels republicans ha registrat una proposició de llei que demana revocar “tots aquells honors reconeguts per l’Estat espanyol", tant a Franco com a falangistes i militars que es van rebel·lar contra la Segona República. Entre aquests noms hi ha Emilio Mola, José Moscardó, Gonzalo Queipo de Llano, Juan Yagüe, José Antonio Primo de Rivera, Onésimo Redondo, Luis Carrero Blanco o Carmen Polo.

La PNL consta de dos punts. El primer insta l’Estat espanyol a “revocar tots aquells honors i condecoracions reconeguts per l’Estat espanyol a Francisco Franco Bahamonde”. El segon exigeix “revocar tots aquells honors i condecoracions previs a l’aprovació de la Constitució Espanyola que van ser atorgats pels ‘mèrits’ obtinguts en el cop d’Estat, la Guerra Civil espanyola o per la vinculació i col·laboració amb el règim dictatorial”.

 

En l’exposició de motius, els republicans denuncien que l’Estat espanyol continua reconeixent aquestes condecoracions i honors. “L’actual Estat democràtic, que mitjançant la llei va declarar —encara que molt limitadament— la injustícia i il·legitimitat de la repressió i el dret dels qui la van patir a la reparació, no pot al mateix temps mantenir condecoracions i honors als colpistes i repressors”, conclouen en la seva proposició.