Esquerra és partidària de què hi hagi una reunió entre el govern de Pedro Sánchez i el de Quim Torra aquesta setmana, coincidint amb la celebració del Consell de Ministres a Barcelona el 21-D. Ara bé, des del carrer Calàbria de Barcelona exigeixen que sigui un "diàleg honest, sincer i responsable" on es pugui "parlar de tot, sense renúncies ni condicions". Així ho ha defensat la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha apostat perquè es pugui negociar sobre el referèndum d'autodeterminació i també de la fi de la repressió.

"Si volen dialogar que vinguin a dialogar, però que siguin valent, que trenquin el discurs de l'ultradreta i que vinguin a negociar sobre els grans consensos dels catalans", ha assegurat. En aquest sentit, ha defensat que més d'un 80% dels catalans aposta per celebrar un referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya i sobre la situació dels presos polítics

"Defensem que els governs es puguin reunir i que en aquestes taules s’ha de poder parlar de tot. Sánchez ha de ser valent i afrontar el debat sobre el referèndum i la fi de la repressió, si no, no és un diàleg sincer ni vàlid", ha apuntat en aquest punt. Així, ha assegurat que els dos executius estan treballant en el "format" i el "contingut" de la trobada, que s'hauria de celebrar dijous o divendres d'aquesta setmana, tot i que encara no hi ha res tancat. 

Pel que fa a les mobilitzacions previstes per aquest dia, Vilalta ha fet una crida a la participació per protestar contra la "irresponsabilitat" de Sánchez, però ha defensat que les protestes siguin sempre "pacífiques, cíviques i democràtiques". En aquest sentit, la portaveu dels republicans ha assegurat que "és irresponsable venir a fer un consell de ministres sense haver treballat pel diàleg" i ha apuntat que els "xoca" que el dia escollit sigui el primer aniversari de les eleccions del 21-D, convocades per l'expresident Mariano Rajoy a través del 155.