Trenta minuts d'alt voltatge entre dos mons paral·lels "entestats a no trobar-se". La reunió dels representants d'ERC, Joan Tardà i Gabriel Rufián, amb el president en funcions, Mariano Rajoy, ha sigut cordial i amable sense que hi faltés cruesa. Els republicans han aprofitat la trobada a la Moncloa per mostrar la indignació pel cas Fernández Díaz. El simbolisme ha entrat en escena quan Tardà ha mostrat a Rajoy el pendrive amb les escoltes del ministre de l'Interior en funcions. També li han fet saber que votarien 'no' en la investidura.

"Li hem dit que el que ha tingut lloc ha estat inadmissible. Hi ha frases no pronunciades pel ministre que mai van ser denunciades per ell, com ara el trencament de la columna vertebral del sistema sanitari català", ha dit Tardà, amb el pendrive a la mà. Rajoy els ha respost que estaven investigant el succés per saber com s'havien produït les escoltes. Els republicans li han traslladat la disconformitat per la inacció de l'Estat i la seva voluntat que es destitueixi Jorge Fernández Díaz.

ERC ha sortit tranquil·la de la reunió, per bé que no ha obtingut respostes als seus clams. Els dirigents han ressaltat la "honestedat" del partit, a qui no li van trobar casos de corrupció durant els intents de fabricació d'escàndols contra ells. "Mai ens podran dir que no hem sigut absolutament diàfans, clars i transparents", ha indicat Tardà. Juntament amb Rufián, han recordat a Rajoy que ja havien obert tràmits legals per denunciar el fet davant de la Fiscalia.

Les queixes d'ERC han quedat esmorteïdes per la parsimònia que caracteritza el líder popular. Fonts del partit independentista ha assegurat a aquest diari que semblava com si Rajoy fos desconeixedor dels escorcolls que van tenir lloc en alguns ajuntaments catalans aquest dimarts. "Ho ha sabut no fa gaire", ha dit Rufián. El govern de la Generalitat va defensar que Fernández Díaz és el cervell de l'operació policial. 

La posició dels republicans no ha canviat quant a la formació de govern. Tardà ha reiterat que votaran 'no' a la investidura de Rajoy i a la de tot candidat socialista que no garanteixi el "mandat de les urnes del poble de Catalunya". És a dir, a canvi de la celebració d'un referèndum a l'escocesa en el termini d'un any. Tardà i Rufián han explicat a Rajoy el full de ruta, "segurament ja el coneixia", i la voluntat de construir una República catalana. El mandatari espanyol s'ha limitat a mirar i assentir, sense oferir una resposta a la qüestió. 

Davant l'escenari que s'obre per a la investidura, ERC creu que el líder del PP confia en una abstenció d'últim minut del PSOE. No els ho ha traslladat així de forma directa, però és la sensació que els ha generat la conversa, segons han explicat a El Nacional. Es tractaria d'unes poques abstencions i no de tot el bloc socialista, en la seva impressió. En conseqüència, a Gènova mantenen ferma la voluntat de presentar-se a la investidura i d'avançar en la línia d'un govern en minoria.

Segons els seus interlocutors, la fixació de Rajoy en aquests moments és la Unió Europea i l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Si el govern central no aprova els seus, les comunitats autònomes es veuran abocades a elaborar-los a partir d'uns paràmetres ficticis. En una conversa amb aquest diari, els republicans han indicat que el cap de l'executiu en funcions també està preocupat pels comptes que ha d'ensenyar a Brussel·les. 

En la trobada haurien parlat també del Brèxit i de l'escenari que s'obre a la UE d'ara endavant. Les comparacions entre Catalunya i Escòcia, el primer ministre David Cameron i Rajoy, tampoc no han faltat. El Regne Unit i Espanya també semblen dos mons paral·lels "entestats a no trobar-se", per als republicans.

El PNB diu 'no' pel corró del PP  

Els nacionalistes bascos tampoc estan disposats a facilitar la investidura a Rajoy. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha informat que la seva postura era "totalment allunyada" del PP i que votarien 'no'. El partit basc ha explicat el seu descontentament pels quatre darrers anys de "corró" popular i s'ha queixat pels recursos que l'Estat ha presentat per "bloquejar" determinades lleis autonòmiques. Esteban ha emplaçat el PSOE a donar el suport al PP.

"Les propostes del lehendakari mai han estat contestades. Allò que hem viscut en els darrers quatre anys és una legislatura récord de recursos de les Comunitats Autònomes. Durant el govern en funcions s’han seguit produint aquests recursos" ha explicat Esteban. A parer del dirigent basc, "per complir l'Estatut no calen els vots del PNB". Segons el portaveu, no hi haurà un grup de treball a posterior d'aquesta reunió, però no es negarien a més diàlegs o a suport en lleis concretes durant la legislatura.