L'exconseller d'Afers Estrangers i alcaldable d'ERC per a les municipals de Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat avui el rei Felip VI d'alinear-se "amb la injustícia i la indignitat" i ha censurat que el monarca defensi "un patriotisme buit". Així s'ha expressat Maragall en declaracions als mitjans en la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià amb motiu del 85è aniversari de la mort del primer president de la Generalitat republicana.

L'exconseller ha criticat la "insensibilitat, fredor de cor i sentiment" del cap de l'Estat, que ha contraposat a la figura de Macià, representant segons el seu parer "del concepte de dignitat i grandesa" i "la personificació d'una altra manera d'entendre el patriotisme".

Maragall ha començat el discurs afirmant que aquest "no és un any més", sinó que avui torna a ser "una data especial" a causa de la presència de presos independentistes i dirigents que han sortit d'Espanya per evitar l'acció de la justícia, persones que "estan pagant el preu de la indignitat", ha dit.