"No veiem ni la majoria política ni social en aquesta idea (referèndum unilateral), però si hi és, serem els primers a agafar-ho". Amb aquestes paraules la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha refredat el debat del RUI. Els republicans no veuen que ara mateix sigui possible aquesta via, malgrat que no li tanquen la porta, bàsicament, perquè "la millor manera de fer la independència és amb un referèndum", ha defensat la republicana durant un acte electoral a Blanes (la Selva). I això és el que històricament sempre han defensat els republicans, sigui "pactat o unilateral".

El referèndum unilateral d’independència és un dels debats que ha agafat força aquests dies arran de la qüestió de confiança anunciada pel president Puigdemont i que ara inevitablement s’ha colat en aquest inici de campanya electoral. El RUI és bàsicament la via que contempla la CUP en el seu particular full de ruta per arribar a l’Estat propi, tal com va decidir la militància cupaire en l'assemblea nacional d'Esparreguera.  

Precisament, cinc hores abans de les paraules de la diputada de JxSí, Esquerra s'havia mostrat disposada a introduir canvis en el full de ruta independentista, i en concret, si calia, incloure-hi el RUI. “Per nosaltres no serà que no es convoqui”, assegurava el cap de llista d’ERC, al Congrés, Gabriel Rufián, en un acte a Barcelona. No obstant, el número dos de la candidatura, Joan Tardà, puntualitzava després que aquest canvi hauria de ser aprovat en el “temple sobirà” del Parlament de Catalunya.

“Recordeu que el full de ruta va ser transparent i aprovat en seu parlamentària, qualsevol modificació hauria de passar pel Parlament”, ha advertit. D'aquesta manera s'aconseguiria, segons opina el republicà, legitimar aquest referèndum, així com forçar que altres forces polítiques, com ara CSQP, poguessin acabar sumant-s'hi. Tot això succeïa aquest matí en paral·lel a l'acte electoral de CDC, on el seu cap de llista, Franscesc Homs, tancava del tot la porta al referèndum unilateral. Ara bé, després el president Carles Puigdemont deia en un altre acte que el RUI "era tècnicament possible".

Tot plegat, posa en evidència que no hi ha cap mena de consens entre els partits independentistes pel que fa a aquesta opció, que segons el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, seria tornar a la casella de la consulta del 9-N. 

Constitucional, el "cavernícola"

L'estratègia d'ERC d'aquest primer dia de campanya ha estat bàsicament remarcar els greuges de l'Estat, a través del Tribunal Constitucional, envers Catalunya. La més contundent ha estat la cap de llista per Girona, Teresa Jordà, que des de Blanes ha qualificat directament de "cavernícoles" els 12 magistrats de l'alt tribunal.

Mentrestant, la número 3 per Barcelona, Ester Capella, ha acusat el TC de fer la "feina bruta" al Govern de l’Estat espanyol. En aquest sentit, Capella critica que l'Estat ja no necessita aplicar l'article 155 per suspendre l'autonomia de Catalunya, perquè ja ho està fent amb les impugnacions de les lleis catalanes per part de l'alt tribunal. "Ens estan retallant els nostres drets", ha lamentat. És més, ha denunciat la "rapidesa" amb què "el braç armat del PP" suspèn les normes catalanes.