Esquerra Republicana planteja les eleccions del 28-A com un plebiscit entre monarquia i república, igual que ho van ser les eleccions de 1931. En el primer dia oficial de campanya, els republicans han fet pública una nova proposta electoral i han anunciat que, a més de proposar un referèndum d'autodeterminació, també plantejaran al Congrés dels Diputats fer-ne un altre sobre la monarquia. 

Així ho ha anunciat el número dos de la candidatura i cara visible de la llista, Gabriel Rufián, en un esmorzar informatiu al "Fòrum Europa. Tribuna Catalunya", on ha concretat que el referèndum d'autodeterminació el proposaran en una mesa de diàleg entre el govern espanyol i el català, mentre que el de la monarquia ho faran no tant impulsant-lo, que també, sinó donant suport a Podemos en aquesta iniciativa.  

Hores més tard, els republicans han fet visible la seva proposta en un contacte informatiu al Moll de la Fusta de Barcelona, just davant l'edifici de la Capitania General. En ell, la candidata del Jovent Republicà i número 7 de la llista per Barcelona al Congrés, Marta Rosique, acompanyada dels candidats Joan Josep Nuet i Mirella Cortés, ha estripat una fotografia del Rei i ha destapat un altre dels lemes de la campanya: "Va de República".

Rosique ha aprofitat l'acte per dirigir una crida a l'independentisme a guanyar les eleccions espanyoles i no permetre la victòria d'"un partit monàrquic com el PSC". En aquest sentit, la candidata també ha titllat Felip VI de ser la "continuïtat del franquisme" i ha cridat a "aixafar el règim del 78". 

Val a dir que a l'espot de campanya dels republicans, presentat aquest dijous a les dotze de la nit, moment en què va començar oficialment la campanya, ja es feia una estripada a la figura del rei Felip VI.

Segons l'última enquesta del CIS, publicada el passat dimarts, només un 12% dels catalans valora positivament la monarquia.