La decisió del president del Parlament Europeu, David Sassoli, de retirar la condició d'eurodiputat al líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha agafat a contrapeu els republicans, que esperaven que l'Eurocambra no comuniqués fins dilluns com entomava el veredicte del Suprem. Tot i això, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ja ha fet una primera reacció a través de les xarxes socials on apunta que la formació estudiarà com recórrer la decisió. 

"És una cursa de fons i d'obstacles", ha afirmat Vilalta, tot afegint que seguiran "batallant-ho a nivell polítics i jurídic" fins a "la victòria".

També l'eurodiputada Diana Riba ha considerat una "mala notícia pel projecte europeu" que les institucions europees "es deixin arrossegar per l'actuació venjativa i euroescèptica de l'Estat".

Recurs al TGUE

Més tard, els mateix partit ha publicat un comunicat anunciant que recorreran la decisió del Parlament Europeu al Triunal General de la Unió Europea, un òrgan un grau inferior al del TJUE, per exigir que "es compleixi la sentència" d'aquest segon tribunal sobre el cas Junqueras. A més, han aproftat aquesta comunicació per mostrar la seva  "indignació" envers la decisió de Sassoli.

En aquest punt, ERC també ha demanat que "es compleixi la sentència de la Unió Europea i que no prevalguin els interessos d’un estat membre -Espanya- per sobre dels interessos de la Unió, ja que això posaria en qüestió els seus principis fundacionals". Per això, els d'Oriol Junqueras demanen a Sassoli que exposi "les pressions" que ha rebut per tal de deixar de reconèixer Junqueras com a diputat.