ERC no renunciarà a la proclamació de la independència. Així ho ha expressat la portaveu republicana al Senat, Mirella Cortés, en unes paraules dirigides al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. La senadora ha advertit que no faran "ni un pas enrere", malgrat les "amenaces" i la "repressió" de l'Estat.

En la seva intervenció, com a contestació a un discurs de Rajoy molt dur amb el Govern, Cortés ha assegurat que l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol és ja "impossible", perquè considera que el Govern està supeditat als passos que emprengui el govern espanyol. "Vostès pensen que les competències son seves i les poden cedir o recuperar segons com els convingui", ha explicat.

Davant d'aquest escenari, Cortés creu que la societat catalana ja ha desconnectat de l'Estat. "Una majoria de la població catalana no s'identifica amb Espanya, sinó amb la República catalana", ha apuntat i ha aprofitat per recordar que els partits majoritaris a Catalunya són minoritaris a Madrid, el que redueix el poder decisiu dels catalans. Aquest argument l'ha il·lustrat amb el llibre Cataluña para españoles, que després ha regalat a Rajoy.

Responsabilitats 

Per contra del que sostenen el govern espanyol i els partits a favor de l'aplicació del 155, des d'ERC han considerat que la responsabilitat última de la intervenció de l'autonomia és de PP, PSOE i Ciudadans. "Són els responsables del que pugui passar", els ha advertit la republicana.

Rajoy Cortés / Efe

Regal a Rajoy

Cortés ha tingut un detall per Mariano Rajoy en una jornada d'alta tensió: li ha regalat el llibre Cataluña para españoles, de Salvador Giner. A canvi, el president del govern espanyol li ha regalat una còpia de la Constitució. Després de la intervenció, s'han somrigut i s'han donat la mà en una escena cada cop menys habitual a Madrid.