La senadora d'ERC, Mirella Cortès, i el president govern espanyol, Mariano Rajoy, han mantingut una topada d'alt voltatge aquest dimarts al Senat, després que l'executiu català hagi fet públic que demanarà negociar oficialment el referèndum amb la Moncloa. Cortès ha lamentat que s'havien esgotat totes les vies per ampliar l'autogovern amb l'Estatut i demanar el dret a decidir al Congrés, i ha exigit a Rajoy que si realment existia una voluntat de diàleg, s'anul·lessin les querelles a sobiranistes i seguessin a negociar. El gallec ha respost que no acceptaria xantatges, ni tampoc se "saltaria" la llei, sinó que era el president Carles Puigdemont qui havia de convèncer els 350 diputats a la cambra baixa.

Cortès ha valorat la proposta de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre que el president Puigdemont assistís al Congrés per debatre sobre el referèndum. La senadora ha assenyalat que era una mesura que cauria en sac buit perquè hi havia una majoria "absolutíssima" de Partit Popular, PSOE i Ciutadans. En segon terme, ha recordat que les Corts van "ribotar" l'Estatut al qual l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero s'havia compromès a donar suport, i va ser retallat pel Tribunal Constitucional després que els ciutadans catalans el votessin per majoria. En tercer lloc, ha recordat que "més de 15 vegades" s'havia intentat introduir canvis legislatius en la Constitució per acollir el dret a decidir i no s'havia aconseguit per la negativa dels partits unionistes, PSOE i PP. Aquí ha lamentat que Rajoy no estigués present a la conferència a l'Ajuntament de Madrid del Govern, aquest dilluns. 

Rajoy s'ha tornat que era un "xantatge" exigir una negociació mentre la Generalitat mantenia que igualment estava disposada a tirar endavant el referèndum, de manera que no ho acceptaria. Després ha carregat contra el presumpte esborrany de la llei de transitorietat jurídica que ha publicat aquests dies el diari El País –per bé que el govern català n'ha negat la veracitat– i ha dit que era una "amenaça". Finalment, el gallec ha instat Puigdemont a anar al Congrés "per debatre, exercir lideratge" i explicar el "disbarat" que el Parlament va reformar el reglament per les lleis de desconnexió en 24h. "És una de les cacicades més grans que he vist en la meva vida. Sense debat, sense que l'oposició pugui dir res, volen liquidar segles d'història, això només passa a les pitjors dictadures i no ho permetrem", ha assegurat. La darrera reforma de la Constitució, però, es va fer amb el mateix procediment exprés.

Cortès no s'ha encongit i ha recordat que el referèndum tindria lloc. "Esperen que ens conformem amb la seva Espanya radial, centralista, espoliadora. Ni ens conformem, ni ens conformarem. A Catalunya hi ha una immensa majoria disposada a votar. Uns votaran , el senyor Xavier García-Albiol pot votar no, però complirem el mandat del poble. Ens veiem a les urnes a la tardor", ha assegurat. Finalment, la republicana ha desafiat el president espanyol que si volia dialogar, "retiressin els processos judicials i seguessin a negociar de govern a govern", entre Moncloa i la Generalitat.