Esquerra Republicana (ERC) demana que la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont tingui lloc abans de la Diada de l'11 de setembre perquè la ciutadania es mereix celebrar el dia de la festa nacional de Catalunya amb "un èxit", segons els republicans. Cal recordar que la potestat per fixar la data la té el propi president de la Generalitat. 

El diputat republicà al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, dóna per fet que la qüestió de confiança serà un "èxit". Per això, considera que "seria bo i els ciutadans ho agrairien" poder celebrar la Diada "emparats en aquest èxit" i "amb optimisme".

Tardà considera que aquest debat és una oportunitat per accelerar el procés independentista. "És una gran oportunitat per consolidar el procés i que actuï com a catalitzador", ha defensat en roda de premsa després de l'executiva del partit.

"La qüestió de confiança és una gran oportunitat, no només perquè el Parlament en nom del poble català faci confiança al govern Puigdemont-Junqueras, sinó perquè també es converteixi en una oportunitat per rellançar el mateix procés que en els mesos vinents entrarà en la fase final de culminar el compromís adquirit de proclamar el nou estat", ha dit.

És més, assegura que també seria bo i important que en la negociació de la qüestió de confiança es parlés dels pressupostos. Tot plegat, en la lògica que ha defensat sempre el Govern, però que ara per ara la CUP sembla no comprar.

Ara bé, preguntat per si també s'hauria de vincular el Referèndum Unilateral d'Independència (RUI), com volen els cupaires, Tardà ha evitat mullar-se i s'ha limitat a dir que també s'hauria de discutir de "tot allò que consideren les parts que cal incloure" i que permeti que "la qüestió sigui un èxit". 

"Hem de creure Homs"

ERC ha intentat deslligar el fet que a CDC li permetin tenir grup propi al Congrés amb que hagi tancat un pacte amb el PP: "Hem de creure quan Homs diu que en cap cas hi ha pacte amb el PP", ha justificat el diputat republicà, Gabriel Rufián. Intenta veure amb normalitat que el líder de CDC a Madrid busqui acords per tenir grup propi perquè és bo per al procés independentista que els de Francesc Homs tinguin "veu nítida" a Madrid.

Preguntat per si pactarien amb el PSOE un govern alternatiu al de Mariano Rajoy, ha insistit en les tres condicions que exigirien: derogar les iniciatives reaccionàries del PP, fer polítiques socialdemòcrates i un referèndum a l'escocesa.