“És un cop d'estat de la judicatura espanyola.” Amb aquestes paraules Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets d’ERC, ha qualificat aquest dimecres la interpretació del jutge Pablo Llarena a la reforma del Codi Penal, pactada pel PSOE amb Podemos i ERC. Vilaret ha fet aquesta valoració, en una roda de premsa amb els advocats dels líders d’ERC condemnats, gairebé alhora que el fiscal general de l’Estat ha fet pública l’ordre per interpretar de forma unificada els nous delictes de malversació. En aquesta ordre, la Fiscalia General de l'Estat aposta per la visió més estricta, ja que sosté que es pot mantenir l’acusació per malversació agreujada, malgrat que no hi hagi enriquiment personal, com va passar l’1-O. L’advocat Andreu van den Eynde, ha assegurat que els jutges “han retorçat la llei i l’esperit de la reforma”, tot i que ha afegit que si el Tribunal Suprem manté aquest posicionament, els dona "armes" davant la justícia europea i la comunitat internacional.

Andreu Van den Eynde i Olga Arderiu, advocats de l'exvicepresident del Govern i líder d’ERC Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, han comparegut aquest dimecres en roda de premsa per detallar que sol·liciten al tribunal, que presideix Manuel Marchena, que revoqui la condemna dels quatre republicans amb l’aplicació de la reforma del Codi Penal. Acabada la roda de premsa, la Fiscalia del Suprem ha anunciat que demana al tribunal que mantingui la mateixa pena als condemnats pel delicte de sedició i malversació, en considerar que el nou delicte de desordres agreujats pot substituir al delicte de sedició. Les penes, però, no són equiparables, ja que el nou delicte de desordres castiga fins a una pena de 5 anys de presó.

Cursa de controls


Abans, Van den Eynde no s’ha estranyat que la Fiscalia mantindria aquest posicionament menys favorable als líders del procés. Preguntat per si la reforma del Codi Penal ha estat precipitada, com indiquen alguns experts, el penalista ha afirmat: “El legislador no pot entrar en una cursa per controlar els jutges, i els jutges no han entès qui redacta les lleis.”

L’advocat també ha insistit que la reforma del delicte de malversació “no es pot aplicar” a la despesa que s’atribueix a la consulta de l’1-O, malgrat -afegeix- que si s’aprovés seria una administració deslleial. És a dir, el delicte de malversació atenuat. "Al TEDH o a Nacions Unides el que rebem de feedback és com el poder judicial retorça el dret i això suposa una protecció per als exiliats i ens dona armes de cara a Estrasburg", ha sentenciat el lletrat.

Per la seva part, Arderiu ha assegurat que no es pot substituir el delicte de sedició pel de desordres públics, com ara demana la Fiscalia, ja que “es vulnera el principi acusatori”. Ha detallat que en els fets provats de la sentència del procés, que no es poden modificar en la revisió, "no es detallen accions de violència" perquè es pugui encaixar ara amb el nou delicte de desordres. A més, ha afegit que aquest nou delicte i les seves accions no existien i, per tant, no es pot aplicar, com han defensat juristes com Joaquín Urias.