Esquerra manté la seva aposta per una coalició d'esquerres i autodeterminista a les eleccions europees. És per aquest motiu que manté la porta tancada al president a l'exili, Carles Puigdemont, però en canvi l'obre de bat a bat a la CUP si decideix presentar-s'hi. Així ho ha assegurat l'eurodiputat republicà Jordi Solé, que ha explicat que les negociacions amb Bildu i el BNG "avancen ràpidament" i que podran presentar l'acord en els "propers dies". 

En un esmorzar amb periodistes aquest divendres, Jordi Solé ha circumscrit l'aliança a forces d'esquerres, autodeterministes i que defensin una Europa millor. Per aquest motiu, els republicans parlaran amb els anticapitalistes si finalment decideixen participar en els comicis. Però, més enllà d'això, ha reiterat en referència a Puigdemont que "l'estratègia més intel·ligent és la de llistes separades". Després, ha dit, poden "sumar en l'acció parlamentària".

L'eurodiputat d'ERC ha subratllat el paper que tindrà Oriol Junqueras com a cap de llista, des de la seva privació de llibertat a la presó de Lledoners. Ha desafiat els líders europeus a "aguantar-nos la mirada" un cop vegin que un pres polític, sense condemna, és escollit però no se li deixa exercir els seus drets polítics. Ho ha comparat amb la sentència del Tribunal d'Estrasburg sobre la presó preventiva d'un diputat kurd. "Espanya no és comparable a Turquia, però els casos sí que són comparables", ha dit.

Solé ha plantejat les eleccions al Parlament Europeu del mes de maig com una "doble oportunitat": de "plantar cara" a la repressió de l'Estat espanyol i a favor dels drets fonamentals de la UE, i per demostrar la força del moviment republicà a Catalunya. Ha avançat que sol·licitaran formalment una missió del Parlament Europeu del judici de l'1-O, malgrat que ha admès que és probable que no prosperi.

Sobre el paper de la Unió Europea en el conflicte català, Solé s'ha mostrat "decebut", però ha volgut "distingir" entre els "lideratges conservadors" de les institucions comunitàries i les opinions públiques dels diferents països. "La Unió Europea no és Juncker i Tajani", ha defensat. I ha afegit: "La Unió Europea també són les jurisdiccions alemanya i belga que han tombat la rebel·lió".

L'europarlamentari s'ha mostrat convençut que ERC "està en condicions de reeditar el primer lloc a Catalunya".