No caure en provocacions i ni deixar-se endur per la desesperació. Aquesta és la petició que el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, fan en una carta enviada als seus militants i simpatitzants després que la dirigent hagi passat pel Tribunal Suprem a declarar davant el jutge.

A la missiva, els republicans asseguren que veuen “comprensible” que molts catalans “sentin ràbia i tinguin la temptació de traduir en ira la seva indignació”. “Us demanem que no us deixeu provocar, que no ens deixem arrossegar per la impotència cap a un escenari de creixent confrontació, que és el que persegueixen el PP i els seus aliats”, afirmen Junqueras i Rovira, que afegeixen que “el govern espanyol del PP i els seus acòlits estan protagonitzant una involució de l’estat de dret que ens remunta a èpoques pretèrites”.

I és que els dirigents d’ERC creuen que l’Estat i els líders del PP “voldrien justificar una onada repressiva” amb un gir dels catalans provocat per la indignació. “Desitgen que un moviment de masses pacífic i democràtic es deixi endur per la desesperació. No els podem donar aquesta satisfacció. Seguim i seguirem tossudament alçats, treballant al servei de la majoria, cohesionant el país davant la voluntat de fragmentar-lo”, afirmen a la carta.

 

"Compromís amb la democràcia"

Rovira i Junqueras signen conjuntament la carta després de saber que la secretària general podia eludir la presó provisional amb una fiança de 60.000 euros. Els republicans expliquen que la possibilitat que la dirigent acabés empresonada havia estat contemplada. “Era una circumstància probable i és així que havíem valorat aquest escenari i compartit l’anàlisi de la situació per tal d’abordar la millor resposta possible”, asseguren.

En aquest sentit, han defensat la declaració de Rovira davant el Suprem i l’ha comparat amb l’actitud del PP. “Els dirigents d’ERC compareixem davant la justícia espanyola pel nostre compromís amb la democràcia i amb el dret dels ciutadans a decidir el seu futur. D’altres, ho fan un dia i un altre, per les trames de corrupció que han orquestrat, per saquejar les arques públiques, per espoliar els recursos públics d’un Estat al qual tant diuen estimar i defensar”, escriuen.

Cap referència a la independència

Els republicans denuncien que ara mateix, l’Estat i els seus dirigents “creen problemes en lloc de resoldre’ls i no dubten a atiar la confrontació”. Davant d'aquesta situació, asseguren que seguiran "endavant, recuperant en primera instància les institucions usurpades, treballant per eixamplar la base social, parlant amb tothom i mantenint la mà estesa al conjunt de la nostra societat".

A més d'aquests objectius, afegeixen que no oblidaran que tot el que fan ho fan "també i sobretot, per millorar la vida de la gent, per viure en una societat plenament democràtica, en què la llibertat i la justícia social n’han de ser valors principals i fundacionals”. Tot i aquestes afirmacions, en cap moment fan cap referència directa a la independència de Catalunya.